icon-arrow-right


Projectwebsites

Nieuws


03 februari 2017

HagaZiekenhuis viert einde vernieuwbouw

Op 1 februari nam burgemeester van Den Haag, Jozias van Aartsen, het fotoboek ‘Wat het oog raakt’ in ontvangst. In het boek staan 100 geselecteerde zwart-wit foto’s waarbij de zorg, het gebouw en de aandacht voor de patiënt prachtig in beeld worden gebracht. Met de uitreiking van het boek eindigt op symbolische wijze de vernieuwbouw van het HagaZiekenhuis.

In maart 2010 gaf burgemeester Van Aartsen het startsein. Sindsdien onderging het ziekenhuis de beloofde metamorfose. Dankzij de inzet van alle partijen werd het ‘lelijke eendje’ een prachtige ‘zwaan’.


Over de bouw

Naast de nieuwbouw met daarin het Juliana Kinderziekenhuis, Haga Juliana Geboortecentrum, Geboortehotel, OK-complex en het Ronald McDonaldhuis, heeft VolkerWesselsHaga (Boele & van Eesteren | HOMIJ Technische Installaties) het laatste deel van de renovatie uitgevoerd. Die bestond onder andere uit de renovatie van de Intensive Care, Radiologie, de apotheek, de laboratoria, het vergadercentrum en diverse poliklinieken. Tevens is er een lichtstraat gebouwd die de oudbouw met de nieuwbouw verbindt en die als hoofdcorridor vanaf de entree toegang tot het gehele ziekenhuis verschaft.

“Het resultaat van de jarenlange bouw en renovaties is iets waar we heel trots op zijn,” zegt Chiel Huffmeijer, voorzitter Raad van Bestuur van Reiner Haga Groep. “We hebben nu een prachtig, toekomstbestendig ziekenhuis. Van onze patiënten krijgen we vaak te horen hoe mooi het ziekenhuis nu is. En ook de medewerkers vinden het heel prettig werken op de nieuwe sfeervolle afdelingen.”


Onderhoud door VolkerWesselsHaga

De opdracht voor VolkerWesselsHaga eindigt niet bij het opleveren van de nieuwbouw en de renovatie. De komende twintig jaar zal ook het onderhoud van de locatie Leyweg voor rekening van het consortium zijn.


19 september 2016

Renovaties HagaZiekenhuis lopen voorspoedig

Na oplevering van de nieuwbouw van het HagaZiekenhuis startte VolkerWesselsHaga in 2015 de tweede fase van de renovatie van het HagaZiekenhuis. In 2016 leverde VolkerWesselsHaga al vele renovatieprojecten op. Hieronder een overzicht van de belangrijkste projecten. 

Nucleaire Geneeskunde (maart)

Sinds 10 maart is de nieuwe afdeling open. Er staan twee nieuwe SPECT-CT-camera’s, een radionuclidelab met aansluitend twee toedienkamers en er is een ruimte voor cardiologische onderzoeken. Verder is er een mooie wachtruimte voor patiënten, met een separaat gedeelte voor bedpatiënten.Intensive care (april)

Op 13 april verhuisde de Intensive Care naar de volledig gerenoveerde afdeling op de 2e etage. De IC-capaciteit is uitgebreid naar achtentwintig bedden, die nodig zijn voor de steeds complexere IC-zorg die het HagaZiekenhuis biedt. De gebruikers (verpleegkundigen en artsen) zijn direct betrokken geweest bij het ontwerp. Alles is goed uitgedacht. Voorbeelden daarvan zijn de decentrale werkplekken dichtbij de patiënt, de tillift in elke IC-box en de locatie van de OHO-zaal voor patiënten die een openhartoperatie hebben ondergaan.

De IC bevindt zich dicht bij de OK’s en het Hartcentrum en de route vanuit de Spoedeisende Hulp naar de IC is zo kort mogelijk gehouden.

 Voor de familie van de patiënt zijn er op de afdeling familiekamers waar men kan verblijven en overnachten. Zo zijn ze dicht bij de patiënt, met de mogelijkheid om even tot rust te komen. De kamers zijn comfortabel ingericht met een slaapbank, televisie en eigen douche en toilet.


Spiksplinternieuw vergadercentrum (mei)

Vanaf 9 mei is het vergadercentrum HagaPlaza open. Dit vergadercentrum bestaat uit vier modern uitgeruste vergaderzalen in aanvulling op het al bestaande auditorium, het restaurant en een vijftal overdrachtsruimtes.

 HagaPlaza is een flinke vooruitgang in capaciteit en kwaliteit. Er zijn kleine vergaderruimtes (tot 30 personen) en wat grotere overdrachtsruimtes (tot 50 personen) beschikbaar. Voor grote evenementen wordt gebruikt gemaakt van het auditorium (voor 220 personen) en het restaurant (voor 200 personen).

 De vergaderaccommodaties worden in het algemeen gebruikt door medewerkers van het ziekenhuis, maar zijn ook te boeken door zorggerelateerde bedrijven.


Oogpoli (mei)

De renovatie van de Oogpoli is in mei afgerond. Alle ruimtes zijn flink opgeknapt. Gedurende de renovatie is de oogpoli volledig in bedrijf gebleven.


Lifthallen (september)

De lifthallen naar de hoogbouw hebben dit jaar een flinke renovatie ondergaan. Nieuwe vloeren, plafonds en liftdeuren zorgen ervoor dat de ruimtes weer helemaal up-to-date zijn.


Publieksomgeving (september)

De renovatie van de publieksomgeving omvat de renovatie c.q. verplaatsing van het opnamebureau, de inschrijfbalie, de bloedafname, de personeelswinkel en de patiëntencontactpersonen. Deze faciliteiten bevinden zich alle op de begane grond en zijn via de hoofdingang eenvoudig bereikbaar.


19 mei 2016

BREEAM-NL Excellent certificaat officieel uitgereikt aan HagaZiekenhuis

VolkerWesselsHaga heeft op 18 mei 2016 het BREEAM-NL Excellent certificaat ontvangen voor de opgeleverde duurzame nieuwbouw van het HagaZiekenhuis. Dit gebeurde tijdens het DGBC Seminar Gezondheid in gebouwen in 2025, dat plaats vond in het HagaZiekenhuis, waar Annemarie van Doorn (directeur DGBC) het certificaat officieel overhandigde aan Chiel Huffmeijer (voorzitter van de raad van bestuur van de Reinier Haga Groep) en Piet van Hoeven (directeur VolkerWessels Bouw & Vastgoedontwikkeling bv). Haga is het eerste ziekenhuis in Nederland met een BREEAM-NL duurzaamheidscertificaat en leverde een BREEAM-NL score van 70,63%. Dank gaat uit naar onze consortiumpartners; samen leverden wij deze unieke prestatie.

 


Annemarie van Doorn, directeur van de Dutch Green Building Council (DGBC), die het BREEAM-NL keurmerk beheert is trots op de prestatie van HagaZiekenhuis: “Juist in een ziekenhuis zie je hoe belangrijk het is aandacht te besteden aan de gezondheid en de duurzaamheid van het gebouw. Het raakt direct de gebruikers; de artsen, de medewerkers, de patiënten en bezoekers. Ik hoop dat veel andere ziekenhuizen dit inspirerende voorbeeld volgen.”


Duurzaam vanaf het begin

Piet van Hoeven, Directeur VolkerWessels Bouw & Vastgoedontwikkeling West is verantwoordelijk voor het ontwerp, de ontwikkeling en de bouw: “Duurzaamheid heeft vanaf het begin van het project een belangrijke rol gespeeld. Bij het ontwerpen van het gebouw hebben de patiënt en de medewerker centraal gestaan. In een gezonde, prettige en comfortabele omgeving herstellen patiënten sneller en is het voor medewerkers prettiger om te werken. Tijdens het ontwerpen van het gebouw is intensief overleg geweest met alle betrokken partijen.”


Kers op de taart

Voor de nieuwbouw werd het consortium VolkerWesselsHaga opgericht, dat zich baseerde op de uitgangspunten van design, build, maintain, waarbij een onderhoudscontract voor twintig jaar werd afgesloten. Dat was nog niet eerder vertoond in de ziekenhuiswereld. “We wilden snel bouwen, maar ook regie op de levenscyclus van het gebouw. Door de bouworganisatie mede verantwoordelijk te maken voor het onderhoud, ligt er vanaf de eerste dag een goede basis voor samenwerking. Als speler in de gezondheidszorg vinden we het ook belangrijk dat het gebouw duurzaam is. Het BREEAM-NL keurmerk beschouwen we dan ook als een kers op de Haga-taart”, aldus Chiel Huffmeijer, voorzitter raad van bestuur van de Reinier Haga Groep waarvan het HagaZiekenhuis onderdeel is.


Meer informatie over dit project? Bekijk hier een uitgebreide versie van de film over het HagaZiekenhuis en de voortgang van het project. 

 

 


Van links naar rechts op de foto: Chiel Huffmeijer (voorzitter van de raad van bestuur van de Reinier Haga Groep), Annemarie van Doorn (directeur DGBC) en Piet van Hoeven (directeur VolkerWessels Bouw & Vastgoedontwikkeling bv).


terug omhoog