Zoeken
2292899.jpg

Amare

Dans- en Muziekcentrum

Bouwcombinatie

Boele logo BC.png
Visser & Smit Bouw logo BC.png

Midden in het centrum van Den Haag realiseerde bouwcombinatie Cadanz (Boele & van Eesteren | Visser & Smit Bouw) Amare. Amare staat aan het Spuiplein en wordt het nieuwe onderkomen van de stichting Dans- en Muziekcentrum Den Haag, het Nederlands Danstheater, het Residentie Orkest en het Koninklijk Conservatorium. De opdracht bestond uit het ontwerp, de bouw en het onderhoud van Amare en gebeurde in opdracht van de gemeente Den Haag.

Dynamisch karakter

Amare vormt het sluitstuk van de Haagse Loper in het Spuikwartier en zorgt voor verbinding in de stad Den Haag. Voor wie vanaf het Centraal Station de Turfmarktroute volgt, wordt op de plek waar het stadhuis en Amare bij elkaar komen het Turfplaza gecreëerd. Aan het Turfplaza bevindt zich één van de verschillende entrees van Amare. Het omliggende wandelgebied blijft tot het Spuiplein een heldere looproute die diverse pleinen met elkaar verbindt. Het dynamische karakter van de straat wordt hier versterkt met een gevarieerd winkel- en horeca-aanbod en een informeel podium dat de entreehal van Amare vormt. Hiermee is het voor zowel de Haagse burger als voor bezoekers van de stad een aangenaam verblijfsgebied.

Publieke ruimten en Stadskantine

Amare zelf heeft een verhoogde plint die begaanbaar is. Behalve de entree aan de Turfplaza is er een brede ingang aan de kant van het Spuiplein. Op de onderste lagen komen publieke ruimten. Het is dé plek voor ongedwongen ontmoetingen tussen de culturele instellingen die in het gebouw ‘wonen’ en hun bezoekers, maar ook voor ontmoetingen met het Haagsche publiek. De openheid van het gebouw wordt gereflecteerd door de ‘alzijdigheid’: Amare toont zich naar alle kanten. De Stadskantine vormt het hart van het gebouw en is open voor de bewoners, hun gasten, bezoekende gezelschappen en willekeurige voorbijgangers die er bijvoorbeeld een kop koffie willen drinken.

Zalen

In Amare bevinden zich een viertal zalen: de theaterzaal (1.500 personen), concertzaal (2.500 personen), ensemblezaal (600 personen) en repetitiezaal (200 personen). Alle zalen hebben hun eigen vorm en atmosfeer. De hoogwaardige afwerking moet voldoen aan hoge akoestische eisen.

Duurzaamheid

Het project heeft een hoge duurzaamheidsambitie en moet BREEAM-NL Excellent gecertificeerd worden. Hierbij wordt een zogenaamd bespoke-traject doorlopen, omdat het niet standaard is om een gebouw met theaterfuncties BREEAM te certificeren. Bij het ontwerp moet veel aandacht besteed worden aan het energie- en waterverbruik, materialisatie, welzijn van de gebruikers en de omgeving.

sr compliment vierkant.png

Social Return

Tijdens de bouw heeft Bouwcombinatie Cadanz een bijdrage geleverd aan het verminderen van de werkloosheid in Den Haag. Dit hebben we gedaan door direct of indirect werkzoekenden terug in het werkproces te krijgen in de vorm van een baan of stageplek op het project Amare.

We zijn blij dat we als Bouwcombinatie Cadanz een maatschappelijke meerwaarde hebben kunnen creëren via Social Return.

Op de hoogte blijven van project updates? Ontvang onze nieuws alerts in je mailbox!