Zoeken
westerdkeiland 06-09 (31).jpg

Westerdokseiland

366 woningen en 4 commerciële ruimten

Het ontwerp van 4 verschillende architecten met hun eigen visie en manier van werken naadloos op elkaar aan laten sluiten. Dat was onze uitdaging bij het realiseren van de 14 bouwblokken op Westerdokseiland.

westerdkeiland 06-09 (32).jpg

uniek bouwwerk

De ontwerpen gaan samen op in één geheel en vormen zo een uniek bouwwerk. De woningen liggen om een binnenplaats die bedoeld is als ontmoetingsplek voor bewoners. Onder deze binnenplaats ligt de parkeerkelder. De appartementen hebben grote raampartijen met uitzicht op Amsterdam centrum of het IJ. Het project werd genomineerd voor de Nieuwbouwprijs Amsterdam.

Het project

Begin 2006 is de Bouwcombinatie Westerdok, een samenwerking van Boele & van Eesteren en Kondor Wessels Amsterdam, gestart met de realisatie van het project VOC Cour op het Westerdokseiland in Amsterdam. Dit project, gerealiseerd voor de opdrachtgever Wodan c.v., bestaat uit 236 koop- en 130 huurappartementen, 4 commerciële ruimten en een éénlaagse  parkeerkelder met 226 parkeerplaatsen en 84 boxen. Binnen de totale ontwikkeling worden op het Westerdokseiland in Amsterdam in totaal ca. 1.000 woningen gerealiseerd.

Uitzicht over het centrum

Onder het door de 14 bouwblokken omsloten courdek bevindt zich de parkeerkelder. Hierin zijn parkeerplaatsen en garageboxen gerealiseerd. Het courdek, dat voorzien is van bestrating en boomvakken, moet een ontmoetingsplek worden voor de bewoners. De bouwblokken zijn ontworpen door 4 verschillende architecten. Het betreft Bosch architects, Jeroen Schipper architecten, MVRDV en Zaaijer Art architecten. Hun ontwerpen gaan samen op in één geheel en vormen zo een uniek bouwwerk op het Westerdokseiland. De verschillende blokken die constructief zijn opgebouwd uit in het werk gestorte betonwanden, kolommen en breedplaatvloeren, zijn voorzien van gemetselde gevels. In deze gevels zijn grote raampartijen opgenomen met houten en aluminium kozijnen. Hierdoor hebben de bewoners een uitzicht over het centrum van Amsterdam. De ligging nabij het centrum en het centraal station van Amsterdam dragen voor nieuwe bewoners bij aan de aantrekkelijkheid van het project.