Zoeken
32102 - Ext 05.jpg

Stadswonen II

54 huurappartementen

In Westergouwe 3 realiseert Boele & van Eesteren Stadswonen II. Dit project omvat 54 huurappartementen. Dit deelgebied kenmerkt zich met een eigen woonmilieu en passende architectuurstijl die verwijst naar de binnenstad van Gouda.

32102 - Ext 05.jpg

Een hoog en een laag gedeelte

Stadswonen II bestaat uit een laag gedeelte van vier woonlagen en een hoog gedeelte van zes woonlagen. De appartementen zijn ongeveer rond de 65 m2. De galerij appartementen zijn aan de achterzijde verbonden met een hofje waaraan ook nog eengezinswoningen gerealiseerd gaan worden. Bewoners kunnen hun fiets bergen in de gemeenschappelijke fietsenstalling.

Dit project is ontworpen op basis van het MorgenWonen Plus concept. Dit zijn geprefabriceerde woningen die op de locatie aan elkaar worden gemonteerd. Hierdoor kunnen de appartementen sneller gerealiseerd worden. Ook wordt het een duurzaam gebouw dat voldoet aan de BENG 2=0 normering.

32102 - Ext 04.jpg
32102 - Ext 06.jpg

Westergouwe

Westergouwe is een nieuwe woonwijk aan de westkant van Gouda. Het stedenbouwkundig ontwerp van Westergouwe is gebaseerd op circa 4.400 woningen in buurten met verschillende leefomstandigheden. De wijk krijgt een grote waterpartij en een eigen natuur- en recreatiegebied. Westergouwe wordt gefaseerd ontwikkeld in een wijk van 50 tot 100 appartementen, zodat plannen kunnen worden aangepast aan verschillende marktomstandigheden. Op een grote vijver in Westergouwe zijn drie wooneilanden gebouwd met elk een parkje. Daarnaast loopt een groenstrook door Westergouwe en sluit aan op uitgestrekte natuur- en recreatiegebieden in het zuidwestelijke deel van de wijk.

Aan de stabiele buitenrand van het plan heeft het stadsdeel Stadswonen II gelijkvloerse woningen ontworpen voor starters, gezinnen en senioren. De wijk heeft een solide omtrek van woningen met drie verdiepingen en een verzorgd interieur van overdekte woningen. In het middengebied is veel ruimte voor groen en spel, en veel woningen zijn hierop aangesloten door middel van pergola's. Deze creëren intimiteit aan de voorzijde van de woning en zorgen voor een verbinding met het openbaar groen. Bij de planning is veel aandacht besteed aan biodiversiteit en klimaatvriendelijke architectuur, wat onder meer tot uiting komt in de klimvoorzieningen in de gevel, de waterdoorlatende bestrating in het binnenhof en de nestgelegenheid voor mussen en vleermuizen. 

Westergouwe 3 is het derde deelgebied van deze omvangrijke ontwikkeling. De gemeente Gouda en VOF Westergouwe (een samenwerking tussen Heijmans Vastgoed en VolkerWessels Vastgoed) zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling.

Lees meer over Westergouwe in ons visieboek