Zoeken
15143657.jpg

Stadsbaken Spui-Lamgroen

72 appartementen

Het stadsbaken Spui-Lamgroen is een woontoren in Den Haag, gerealiseerd door Boele & van Eesteren. Het opvallende gebouw, dat aan het plein van het Spui en Lamgroen ligt, telt 16 verdiepingen en biedt onderdak aan 72 appartementen, een commerciële plint en een garage.

stadsbaken18feb2015-08.jpg

Het project

Het ontwerp van gebouw zorgt ervoor dat het pand daadwerkelijk een stadsbaken vormt aan het begin van het Spui, historisch gezien de entree tot de binnenstad. Met de oplevering van dit project werd tevens de herontwikkeling van de wijk afgerond. De woningen vallen in de vrije sector van het huursegment met een huur tot 900 euro per maand. De bijbehorende gargage biedt 72 parkeerplekken, bestemd voor de huurders van de appartementen. 

Aanwinst voor het stadssilhouet

De woontoren is in zijn architectuur alzijdig ontworpen, met een markante ranke paraboolvormige top. Architectenbureau Inbo heeft met dit project een aanwinst voor het Haagse stadssilhouet gecreëerd. Het stadsbaken heeft drie hoofdonderdelen: de plint, het middendeel en de top. Elk onderdeel kenmerkt zich door een eigen programma en heeft architectonische betekenis in het grotere geheel. Naar boven verjongt het gebouw met een compositie van terrassen. Een stedelijke plint zorgt dat het gebouw ingebed wordt in het bestaande stedelijke beeld. De appartementen variëren in grootte van ca. 80 m² tot 123 m².