Zoeken
sijtwende (05).jpg

Sijtwende deelgebied 5 - herenhuizen

22 herenhuizen

Sijtwende is onderdeel van de aanleg van de NORAH (Noordelijke Randweg Haaglanden), ligt in de voormalige gemeente Voorburg en verbindt de A4, de A44, Leidschenveen en regionaal voorzieningencentrum Leidschenhage.

sijtwende (09).jpg

Het project

Dit project is mogelijk gemaakt door een innovatief plan waarbij de door ons ontwikkelde en gebouwde woningen de aanleg van de weg mogelijk maakte. In totaal zijn 700 woningen gerealiseerd verdeeld over 5 deelgebieden. Zowel appartementen als grondgebonden woningen. Het project wordt gezien als een geslaagd voorbeeld van intensief ruimtegebruik en een goed werkende publiek private samenwerking. 

Dubbel grondgebruik Sijtwende

Op een oorspronkelijk beschikbare oppervlakte van circa 22 hectare wordt door dubbel grondgebruik en uitgekiende toepassing van infrastructuur circa 27 hectare aan woon-, werk- en verkeersvoorzieningen ontwikkeld. Het plan Sijtwende is tot stand gekomen door een unieke samenwerking tussen Rijkswaterstaat, VROM, de gemeente Leidschendam/Voorburg, de regio Haaglanden en VolkerWessels.

Ondergrondse en bovengrondse tunnel

Wonen en recreëren in de nabijheid van een drukke weg is in plan Sijtwende mogelijk gemaakt door een ondergrondse en bovengrondse tunnel toe te passen en deze onafhankelijk van de woningen te funderen. Het hoogteverschil dat ontstaat door het inpassen van een bovengrondse tunnel overdekt met grond, de wijkinfrastructuur en speel- en recreatieruimte bieden vele stedebouwkundige uitdagingen. Er is een 'holle' dijk in het landschap gelegd, die vele onverwachte mogelijkheden biedt in een daardoor verrassende woonwijk.