Zoeken
010.jpg

Sijtwende deelgebied 2

2 parkeergarages, 103 woningen en 136 appartementen

Sijtwende is onderdeel van de aanleg van de NORAH (Noordelijke Randweg Haaglanden), ligt in de voormalige gemeente Voorburg en verbindt de A4, de A44, Leidschenveen en regionaal voorzieningencentrum Leidschenhage.

sijtwende-12.jpg

Het project

Dit project is mogelijk gemaakt door een innovatief plan waarbij de door ons ontwikkelde en gebouwde woningen de aanleg van de weg mogelijk maakte. In totaal zijn 700 woningen gerealiseerd verdeeld over 5 deelgebieden. Zowel appartementen als grondgebonden woningen. Het project wordt gezien als een geslaagd voorbeeld van intensief ruimtegebruik en een goed werkende publiek private samenwerking.

Dubbel grondgebruik Sijtwende

Het tweede deelgebied van het Sijtwende project is Zijdesigt en bestaat uit 32 waterrandwoningen, 136 appartementen, 63 pleinwoningen, 8 tuinwoningen en 2 parkeergarages. De grond voor het plan Sijtwende is gelegen tussen de plaatsen Voorburg en Leidschendam. Op een oorspronkelijk beschikbare oppervlakte van circa 22 hectare wordt door dubbel grondgebruik en uitgekiende toepassing van infrastructuur circa 27 hectare aan woon-, werk- en verkeersvoorzieningen ontwikkeld. Het plan Sijtwende komt tot stand door een unieke samenwerking tussen Rijkswaterstaat, VROM, de gemeente Leidschendam/Voorburg, de regio Haaglanden en Koninklijke Volker Wessels Stevin.

Ondergrondse en bovengrondse tunnel

Wonen en recreëren in de nabijheid van een drukke weg is in plan Sijtwende mogelijk gemaakt door een ondergrondse en bovengrondse tunnel toe te passen en deze onafhankelijk van de woningen te funderen. Het hoogteverschil dat ontstaat door het inpassen van een bovengrondse tunnel overdekt met grond, de wijkinfrastructuur en speel- en recreatieruimte bieden vele stedebouwkundige uitdagingen. Er is een 'holle' dijk in het landschap gelegd, die vele onverwachte mogelijkheden biedt in een daardoor verrassende woonwijk.

Realisatie

  • 32 waterrandwoningen: eerste woningbouwproject van Sijtwende op deelgebied Zijdesigt. Het project is gerealiseerd naar een ontwerp van Kokon Architecten & Ingenieurs.
  • 136 appartementen: 4 torens van 6 verdiepingen (18 app en 2 penthouses per toren), 2 torens van 8 verdiepingen (26 app en 2 penthouses per toren). Onder de torens zit over de gehele lengte een parkeergarage.
  • 63 pleinwoningen, 8 tuinwoningen en 2 parkeergarages: woningen staan getrapt tegen de holle dijk op waarbij de bovenste woningen hun deur hebben op niveau van het dak van de tunnel. Parkeergarage deels onder woningen. De 8 tuinwoningen staan apart op maaiveld niveau en hebben een plat dak.