Zoeken
15141180.jpg

HagaZiekenhuis

VolkerWesselsHaga heeft onder leiding van Boele & van Eesteren en Homij Technische installaties de nieuwbouw van het HagaZiekenhuis gerealiseerd. Daarnaast heeft het consortium ruim 18.000 m² gerenoveerd.

15143086.jpg

Omvangrijk

Het HagaZiekenhuis had een omvangrijk "vernieuwbouw" programma voor ogen, met als doel het nóg beter te kunnen voorzien in medisch-specialistische zorg in de regio. VolkerWesselsHaga heeft voor de oudbouw aan de Leyweg een nieuw deel gerealiseerd, waar onder andere het Juliana Kinderziekenhuis/ Moeder- en Kindcentrum en het OK-complex gehuisvest zijn. Direct na oplevering van de nieuwbouw in maart 2015 is VolkerWesselsHaga gestart met de renovatiewerkzaamheden. De renovatie is uitgevoerd in vier fases met deelopleveringen. De laatste afdelingen zijn in februari 2017 opgeleverd. 

Bouwen naast een operationeel ziekenhuis

In het vernieuwde HagaZiekenhuis sluiten de nieuw- en oudbouw naadloos op elkaar aan. Bouwtechnisch heeft dit veel voeten in de aarde gehad, gezien het ziekenhuis gedurende de hele realisatieperiode operationeel is gebleven. Met dit in gedachten is er tijdens het ontwerpproces gekozen voor een bouwmethodiek die de overlast voor patiënten zo veel mogelijk beperkt. 

In samenspraak met de gebruikers van het HagaZiekenhuis is er een multifunctioneel complex gerealiseerd dat gemakkelijk ‘herinrichtbaar’ is, afhankelijk van de zorgvraag en het bestemmingsplan. Ook duurzaamheid vormt een integraal onderdeel van het ontwerp; zo is er gebruik gemaakt van verantwoorde materialen en er zijn duurzaamheid bevorderende installaties toegepast, die bij voorkeur gebruik maken van natuurlijke processen. De nieuwbouw van het HagaZiekenhuis heeft een BREEAM-NL EXCELLENT oplevercertificaat behaald. 

15132842.jpg

Design, Build & Maintain

In plaats van het apart inhuren van een architect, een aannemer en een beheerder, zijn al deze onderdelen in het DBM-contract uitbesteed aan een partij; VolkerWesselsHaga. Dit betekent dat naast het ontwerp en de bouw ook het onderhoud van het gehele ziekenhuis voor twintig jaar is uitbesteed aan VolkerWesselsHaga. Voor de uitvoering van dit project is onder de naam VolkerWesselsHaga een team samengesteld van werkmaatschappijen uit het eigen concern, aangevuld met partijen die hun sporen binnen en buiten de ziekenhuiszorg hebben verdiend. 

Bekijk video

Benieuwd naar het eindresultaat?

Bekijk bijgaande video voor een impressie van de werkzaamheden van start bouw tot oplevering.