Zoeken

ONDERWATERBETON NOORDELIJKE BOUWKUIP VALLEY AMSTERDAM GESTORT

Bouwcombinatie Valley Amsterdam (Boele & van Eesteren | G&S Bouw) heeft op vrijdag 22 juni de 35 uur durende stort van het onderwaterbeton in de noordelijke bouwkuip van Valley succesvol afgerond.

DSC0401851.jpg
20180524_114533.jpg

Onderwaterbeton

Het storten van de 1,2 tot 1,5 meter dikke ondervloer ging woensdagavond om 19.00 uur van start en werd begeleid door duikers die tot 13 meter diepte mee het water in afdaalden. Onderwaterbeton moet in één keer gestort worden. Hiermee wordt voorkomen dat er naden ontstaan. In totaal is er 3.080 m3 onderwaterbeton gestort. Het beton werd aangevoerd door betonmixers om er werd vervolgens met behulp van een betonpomp vanaf de kant gestort. Onder water dragen de duikers er zorg voor dat het beton op de goede plek in de goede hoeveelheid terecht komt. Over enkele weken is het beton uitgehard en kan het water uit de kuip worden gepompt.

De bouwkuip

De afgelopen maanden is Bouwcombinatie Valley Amsterdam druk bezig geweest met het onderwater uitgraven van de bouwkuip. Drie bouwlagen van het iconische gebouw Valley bevinden zich onder het maaiveld. De bouwkuip is onderverdeeld in twee delen: een noordelijke en een zuidelijke kuip die van elkaar worden gescheiden door middel van een damwand. De kleinere noordelijke kuip is tot 13 meter diep afgegraven. Het graven in de andere, grote kuip is nog gaande. In totaal wordt er 80.000 m3 afgegraven, waarvoor 80.000m3 water wordt teruggebracht. De waterdruk zorgt ervoor dat de wanden van de kuip en de vloer die wordt gestort op hun plek blijven. 

Realisatie

De zuidelijke bouwkuip wordt  naar verwachting eind augustus voorzien van circa 4.000 m3 onderwaterbeton. Na het uitharden van het beton en het wegpompen van het water wordt er nog eens anderhalve meter vloer gestort. Daar bovenop wordt gestart met de realisatie van de ondergrondse parkeerlagen. Deze winter komen de werkzaamheden op de bouwplaats van Valley Amsterdam voor het eerst boven het maaiveld uit.