Zoeken

NIEUWE PERMANENTE HUISVESTING OFFICIEEL OVERGEDRAGEN AAN ICC

De nieuwe permanente huisvesting van het Internationaal Strafhof (International Criminal Court, ICC) is door consortium Courtys officieel overgedragen aan het ICC.

ICC 27.jpg
11.jpg

De ceremonie

Dit gebeurde tijdens een ceremonie in de nieuwe residentie van het Strafhof in Den Haag. ICC-president Silvia Fernández de Gurmendi ontving een symbolische sleutel van Bart van Eijk, projectmanager van Courtys, in aanwezigheid van de rechters, de griffier en de plaatsvervangend procureur van het ICC. Het Internationaal Strafhof neemt de nieuwe huisvesting in december 2015 in gebruik. Het ICC werd gebouwd door Courtys, een bouwcombinatie van de VolkerWessels ondernemingen Visser & Smit Bouw en Boele & van Eesteren.

Mijlpaal

“De voltooiing van dit multifunctionele gebouw van het Strafhof is een enorme mijlpaal voor het ICC als een permanent internationaal instituut," zei ICC president Silvia Fernández de Gurmendi tijdens de ceremonie. "Ik zal mij volledig inzetten om het ICC op een zo effectief mogelijke manier te gebruiken om gerechtigheid te krijgen voor slachtoffers en bij te dragen aan het voorkomen van de belangrijkste internationale misdaden.”

Symbool

Als een permanente juridische instelling had het ICC functionele permanente huisvesting nodig om het in staat te stellen zijn taken effectief te vervullen, en dat als symbool kon dienen voor het toenemende belang van het Strafhof in de strijd tegen de straffeloosheid. In december 2007 heeft de Algemene vergadering van de deelnemende staten besloten dat het ICC een nieuw gebouwde permanente huisvesting moest krijgen. In 2010 werd de Deense firma schmidt hammer lassen uitverkoren om de nieuwe gebouwen te ontwerpen en in oktober 2012 viel de keus op bouwcombinatie Visser & Smit Bouw en Boele & van Eesteren (“Courtys”) voor de uitvoering ervan. De bouwwerkzaamheden zijn gestart op 16 april 2013 en zijn inmiddels afgerond.

Missie van het Hof

“Na drie jaar samenwerking, op een zeer productieve, open en prettige manier, is het voor mij een eer om de sleutel van de permanente huisvesting van het Internationaal Strafhof te mogen overhandigen”, verklaarde Bart van Eijk, projectmanager van Courtys. “We zijn er trots op mee te hebben geholpen aan de bouw van een thuis voor het Internationaal Strafhof, en op die manier bij te dragen aan de missie van het Hof een einde te maken aan de straffeloosheid voor de daders van de ernstigste misdrijven. Courtys wenst het Hof het allerbeste bij dit streven.”

Haagse internationale zone

Het nieuwe permanente onderkomen van het Internationaal Strafhof ligt dicht bij de Noordzee en is gesitueerd in een gebied tussen natuur en stad, in het glooiende duinlandschap aan de rand van Den Haag. Het gebouwencomplex bestaat uit zes torens die op de begane grond en eerste verdieping verbonden zijn. Ze bieden samen meer dan 1.200 werkplekken. Het hoogste gebouw is de 42 meter hoge Court Tower, waarin zich drie rechtszalen en het mediacentrum bevinden. In de openbare ruimte op de begane grond bevinden zich een tentoonstellingscentrum, publieke tribunes van de rechtszalen en een cafetaria. Het Strafhof ligt nu dichter bij het bijbehorende detentiecentrum en zal deel uitmaken van de Haagse Internationale Zone, waarin een aantal internationale organisaties gehuisvest zijn.