Zoeken

HET STRIJKIJZER WINT NIEUWE STAD PRIJS 2007.

1383057.jpg
1380742.jpg

T. Est, Boele

Volgens de jury heeft Den Haag met het Strijkijzer een landmark gekregen zoals Rotterdam zijn Euromast heeft. In de categorie kleine projecten wint Hotel Transvaal. De jury is zeer onder de indruk van dit unieke project. Het levert een bijzondere bijdrage aan de marketing van een wijk in de overgang van probleem- naar prachtwijk. De publieksprijs is gewonnen door het Esmoreitplein.
Plaatsvervangend voorzitter Is van Woerden heeft namens wethouder Marnix Norder van Bouwen en Wonen, op 4 december de prijzen uitgereikt in het Nutshuis (winnaar Publieksprijs 2005). De prijs werd dit jaar voor de twaalfde keer uitgereikt voor projecten die bijdragen aan de stedelijke vernieuwing van Den Haag. Volgens de jury heeft de nieuwe woontoren het Strijkijzer betekenis op meerdere niveaus in de stad. Zo speelt het Strijkijzer een beeldbepalende rol in de Haagse skyline. Tegelijkertijd biedt het gebouw door het panoramaterras iedereen de mogelijkheid om uit te kijken over Den Haag. De studenten die in het Strijkijzer een plek vinden, zullen een bijdrage kunnen leveren aan de levendigheid van de Stationsbuurt. Ook de functies in het gebouw dragen daartoe bij.

Inrichting

Technisch is het een knappe prestatie om op deze kleine kavel een dergelijk gebouw te realiseren. Als de buitenruimte rond het gebouw ook zo wordt ingericht dat de barrièrewerking van de omringende wegen verminderd wordt, kan de relatie met de Stationsbuurt nog sterker worden. De jury wil met de toekenning van de Nieuwe Stad Prijs 2007 een bijdrage leveren aan de successtory van het Strijkijzer als landmark op de ansichtkaart van Den Haag.
Projecten
De jury beoordeelde in totaal 21 projecten. Vijf daarvan werden genomineerd voor de hoofdprijs van € 10.000,-. Naast de prijswinnaar ging het om de renovatie van de Passage, woongebouw Hoge Banka, het ADO stadion in het Forepark en renovatie van woningen aan het Esmoreitplein. Zonder afbreuk te doen aan het belang van de andere projecten voor de stad, is de jury eenduidig in zijn oordeel dat de Nieuwe Stad Prijs toekomt aan het Strijkijzer.