Zoeken

Bouw gemeentehuis Westland begonnen

De eerste paal van het nieuwe gemeentehuis van Westland is de grond ingegaan. Wethouder Bram Meijer gaf hiervoor samen met Piet van Hoeven (consortium De Groene Schakel) het startsein.

IMG_6678_leonvanwoerkom.jpg
IMG_6704_leonvanwoerkom.jpg

Eerste paal

Dit gebeurde aan de Verdilaan in Naaldwijk, de plek waar het publieks- en bestuurscentrum komt. Voor het gebouw aan de Verdilaan gaan 169 de palen de grond in en aan de Laan van de Glazen Stad 164 palen. Het slaan van deze eerste paal staat ook symbool voor de start van de bouw van het pand aan de Laan van de Glazen Stad te Naaldwijk, waar de medewerkers van de gemeente komen te werken.

 

Nieuwbouw

De ingebruikname van beide panden staat gepland voor 1 juli 2017. Het nieuwe gemeentehuis is ontworpen en wordt gebouwd, gefinancierd, onderhouden en geëxploiteerd door consortium De Groene Schakel. “Het voldoet aan moderne eisen op het gebied van duurzaamheid, transparantie en flexibiliteit”, aldus wethouder Bram Meijer. “De nieuwbouw maakt het mogelijk de kwaliteit van de dienstverlening aan onze inwoners en bedrijven verder te verbeteren en efficiënter te werken. Hiermee staan we als gemeente gesteld voor de toekomst.” Piet van Hoeven: “Door intensieve samenwerking tussen de gemeente en consortium De Groene Schakel is in razend tempo een indrukwekkende prestatie geleverd en kunnen wij starten met de bouw van de nieuwe panden. Wij kijken met veel enthousiasme uit naar een verdere goede samenwerking in de realisatie- en exploitatiefase.”

Verdilaan

In het publieks- en bestuurscentrum aan de Verdilaan wordt de balie gehuisvest voor inwoners en ondernemers. Daarnaast is dit het politieke hart van de gemeente waar de raadsvergaderingen en commissievergaderingen worden gehouden en de raadsfracties een plek krijgen. Het gebouw heeft drie bouwlagen en is 5.280 m² groot. Er komen 130 werkplekken.

Laan van de Glazen Stad

Het gemeentekantoor voor medewerkers komt aan de Laan van de Glazen Stad. Het gebouw heeft vier bouwlagen en is 5.660 m² groot. Er worden 397 werkplekken gerealiseerd.

Bijzondere contractvorm: DBFMO

Het consortium, bestaande uit VolkerWessels ondernemingen Boele & van Eesteren, HOMIJ Technische Installaties en PCH Dienstengroep, is verantwoordelijk voor het ontwerp, de realisatie, de financiering en het onderhoud en exploitatie gedurende 25 jaar. Door deze integrale aanpak wordt de gemeente ontzorgd op het gebied van huisvesting. Zo is er één vast aanspreekpunt voor het gehele project inclusief de daaropvolgende onderhoudsperiode. Ook zijn de totale kosten van een gebouw beter beheersbaar.

De Groene Schakel

Consortium De Groene Schakel bestaat uit VolkerWessels ondernemingen Boele & van Eesteren, HOMIJ Technische Installaties en PCH Dienstengroep. Het ontwerp van de gebouwen is gemaakt door architectenbureau cepezed. Betrokken Westlandse bedrijven bij dit consortium zijn: Priva, Schwagermann en Elektravon. Overige adviseurs van het consortium zijn VolkerWessels onderneming KondorWessels Projecten, Buro Lubbers, KVMC, Van Rossum Raadgevende Ingenieurs, Draaijer+Partners, cepezedinterieur, ArrangeGroup, Vijverborgh, De Beeldenfabriek en VolkerWessels Vastgoedbeheer.

Foto's: cepezed - Leon van Woerkum