Zoeken

Bouw FIRST Rotterdam van start gegaan

Rotterdam 17 december 2012 - Vandaag heeft wethouder Hamit Karakus, samen met de FIRST Rotterdam CV, het ontwikkelconsortium Maarsen Groep en MAB Development, het startsein gegeven voor de bouw van FIRST Rotterdam, onderdeel van Rotterdam Central District.

15130867.jpg
SAM_1498.jpg

Intensieve samenwerking

Met het project is een totale investering gemoeid van ca. 150 miljoen euro. Door intensieve samenwerking van Maarsen Groep en MAB Development met de gemeente Rotterdam is het gelukt om, in deze economisch moeilijke tijd, te starten met dit binnenstedelijke sleutelproject in Rotterdam.

Aannemer

FIRST Rotterdam CV heeft een aannemingsovereenkomst gesloten met VolkerWessels bedrijven Boele & van Eesteren en Wessels Zeist voor de realisatie van FIRST Rotterdam. Specifiek voor dit project is de Bouw Combinatie First opgericht. Vanaf nu zal de Bouw Combinatie First actief werken aan het project. Inmiddels is de noodzakelijke sloop van de bestaande bebouwing, op de plek waar de nieuwbouw wordt gerealiseerd, gereed. De monumentale gevel met het kunstwerk "Wall Relief no. 1" van de kunstenaar Henry Moore is al succesvol verplaatst naar het binnenterrein van Weenapoint.

FIRST Rotterdam

Recht tegenover het nieuwe Rotterdam Centraal, op de meest prominente locatie van het Rotterdam Central District, markeert FIRST Rotterdam de entree naar de binnenstad. Het is de eerste indruk van de stad voor de ruim driehonderdduizend reizigers die vanaf 2015 elke dag het nieuwe Rotterdam Centraal bezoeken. FIRST Rotterdam is een statement van grootstedelijke dynamiek. De 120 meter hoge toren van FIRST wordt een nieuwe highlight in de Rotterdamse skyline.

Herontwikkeling

De bouw van FIRST Rotterdam is onderdeel van de herontwikkeling van het Weenapoint in Rotterdam. De bestaande Weenapoint toren wordt ingrijpend gerenoveerd. Het Koepelgebouw, een Rijksmonument, krijgt meer ruimte en groen om zich heen. Het totale gebied heeft straks een doordachte mix van stedelijke functies zoals kantoorruimte, horecaruimte, winkels, appartementen, binnenpleinen en parkeerfaciliteiten. NautaDutilh en Robeco zijn de eerste huurders in deze ontwikkeling. Er is nog kantoorruimte beschikbaar voor andere partijen.

Duurzaam

FIRST Rotterdam heeft het BREEAM-NL Ontwerpcertificaat Excellent voor het ontwerp van het project ontvangen. BREEAM-NL is een beoordelingsmethode om de duurzaamheidprestatie van gebouwen te bepalen. Dit certificaat is in nauwe samenwerking met de Bouw Combinatie First en de nieuwe huurders behaald.

Het ontwerp van FIRST Rotterdam is van de Architekten Cie. De hoogwaardige en tijdloze architectuur past goed bij de ambities van het prestigieuze Rotterdam Central District: de portal naar Europa. Belangrijk onderdeel hierin is het Centraal Station dat uitgroeit tot een OV-terminal op regionaal, nationaal en internationaal niveau. Hier komen de HSL, Randstadrail, trein, metro, bus, tram en taxi samen.