Zoeken

ALLIANDER OPENT CIRCULAIRE ENERGIEPOSITIEVE HERHUISVESTING

Hergebruikte werkkleding, toiletten en afvalhout in duurzaamste verbouwing van Nederland. Arnhem/Duiven - Op 12 november 2015 opent Alliander het volledig gerenoveerde bedrijfsgebouw in Duiven (nabij Arnhem).

15148308.jpg
15148553.jpg

Mogelijke BREEAM Outstanding ontwerp

Vóór de renovatie was dit een verzameling kleurloze jaren ’80 gebouwen geschikt voor 600 medewerkers, erna één innovatief en duurzaam energiepositief complex waar plaats is voor meer dan 1.500 mensen. Het is de eerste keer dat na een renovatie het hoogst mogelijke BREEAM Outstanding ontwerp duurzaamheidscertificaat is toegekend. Het project is uitgevoerd door een consortium van VolkerWessels Vastgoed en RAU Architecten.

 

Circulaire energiepositieve huisvestingsopgave

Een belangrijk uitgangspunt voor de renovatie is circulariteit. Zo is 80 procent van de aanwezige materialen hergebruikt. Daar zijn legio voorbeelden van. Zo is het slooppuin verwerkt in nieuw beton en terreinverharding. De wc-potten en wasbakken zijn schoongemaakt en opnieuw geïnstalleerd. Gebruikte werkkleding van monteurs kreeg een tweede leven als geluidsisolatie van het gebouw. En pallethout is letterlijk voor de verbrandingsoven weggehaald om als gevelbekleding te dienen. De grondstoffen zijn geregistreerd in een ‘grondstofpaspoort’. Daardoor is het mogelijk, dat als het pand - of delen ervan - in de toekomst overbodig worden, het netjes gedemonteerd kan worden en de materialen elders hergebruikt kunnen worden. Het gebouw is energiepositief: het wekt meer energie op dan het zelf nodig heeft. Dat kan door een slimme klimaatbeheersing, warmte- en koudeopslag, een met zonnepanelen overdekt parkeerterrein en twee windmolens op het terrein. Vanzelfsprekend wordt op de vernieuwde kantoorvloeren gewerkt volgens de principes van Het Nieuwe Werken. Voor de renovatie waren er ongeveer 600 medewerkers werkzaam, nu is er plaats voor meer dan 1.500 medewerkers. Overal kan gewerkt worden; er is wifi in het hele gebouw én buiten op het terrein. Inclusief het restaurant zijn er zelfs meer dan 2.000 stoelen beschikbaar.

Totaalconcept ultraduurzame huisvesting

Anders dan gebruikelijk bij de bouw van een kantorencomplex werd in de aanbesteding niet gevraagd naar een huisvesting met een specifiek omschreven aantal werk- en flexplekken, maar werd aan partijen gevraagd een totaalconcept voor een ultraduurzame huisvesting te bedenken, inclusief het onderhoud voor de komende vijftien jaar. Ook is vanaf het begin de omgeving op het bedrijventerrein betrokken bij het proces. Dat heeft geleid tot een ‘Groene Alliantie’ met de omliggende bedrijven en overheden om het bedrijventerrein te verduurzamen. Zo hebben meer bedrijven zonnepanelen geplaatst, is de bereikbaarheid met openbaar vervoer, fiets en auto verbeterd en kunnen bedrijven gebruik maken van elkaars parkeerruimte. Medewerkers van Alliander hebben meegedacht over de inrichting van het pand. Van hen kwam onder meer het idee voor het hergebruik van werkkleding als isolatiemateriaal.

Consortium

De opening is gezamenlijk verricht door de Commissaris van de Koning in Gelderland, Clemens Cornielje en Alliander CEO Peter Molengraaf. Ook zijn Marcel Schipper, directeur van de ontwikkelaar VolkerWessels Vastgoed, en architect Thomas Rau aanwezig. Het consortium bestaat naast VolkerWessels Vastgoed en Rau Architecten uit Fokkema & Partners (interieurarchitecten), Boele & van Eesteren (bouwkundig hoofdaannemer), Innax (installatieadviseurs), Kuiper Compagnons (landschapsontwerp), van Rossum Raadgevende Ingenieurs (constructie) en Turntoo (systeeminnovatie).

Film

Tijdens de bouw is er een film gemaakt van de realisatie. Bekijk hem hier.

Bekijk video