Zoeken

Utrechtse project de Trip opgeleverd

Middenin de wijk Rotsoord in Utrecht startte Boele & van Eesteren als onderdeel van COM4Trip in oktober 2014 met de realisatie van het project ‘de Trip’.

160039.jpg

Drie gebouwen ('de Kade', 'de Helling' en 'de Briljant') met in totaal 255 huurappartementen voor starters, bedrijfsruimte voor creatieve ondernemers en horecaruimte. Ook maakten we de bijbehorende parkeervoorzieningen en terreininrichting. Minister Blok zorgde bij de officiële handeling start bouw voor de aanleg van de eerste WKO-bron. Een krappe twee jaar later werd de oplevering behaald.

Wijnhandel Kwestie van Smaak was de eerste commerciële huurder in gebouw de Kade die zijn winkel opende terwijl de rest van het project nog vol in de bouw zat. Daarna zijn de commerciële ruimtes per fase opgeleverd en hebben diverse bedrijven en horecagelegenheden hun intrek genomen in een van de gebouwen. Opdrachtgever Jebber heeft ook haar intrek genomen in gebouw Helling. In december 2016 verhuizen de eerste huurders van de startersappartementen naar hun nieuwe woning.

Archeologische vondsten

In het begin van de uitvoeringsfase werden meerdere keren archeologische vondsten gedaan. In november 2014 een 14e eeuwse rekenpenning en een krappe drie maanden later een eeuwenoud houten fundament dat waarschijnlijk gebruikt werd om goederen vanuit schepen op de Vaartsche Rijn het land op te krijgen. De bouwplaats ligt namelijk langs deze vaarroute, waar vroeger op deze hoogte een belangrijke overslagplaats was voor de scheepvaart.

Twintig jaar onderhoud en energie

Naast de realisatie van de drie bouwdelen omvat de opdracht voor bouwcombinatie COM4Trip (Boele & van Eesteren, Klimaatgarant, Giesbers & van der Graaf en VolkerWessels Vastgoedbeheer) ook 20 jaar onderhoud en de levering en exploitatie van een duurzaam warmteconcept; installatie voor warmte-koudeopslag (WKO), aangevuld met een zonne-energiesysteem. Qua duurzaamheid is een BREEAM-NL score ‘Very Good’ nagestreefd, waarvan het Ontwerpcertificaat reeds is behaald.

BouwHub

Ingesloten door water, een brandweerkazerne en woningen ging Boele & van Eesteren op zoek naar een locatie als uitbreiding van de bouwplaats. In samenwerking met VolkerWessels Bouwmaterieel werd de BouwHub in Nieuwegein opgericht. Een spannende test. Samen met studenten van de hogescholen Utrecht en Rotterdam en TNO werden 18 KPI’s (Key Performance Indicators) opgesteld om te meten of het werken met een hub zou slagen. Denk daarbij aan vermindering van transportbewegingen en beperking van overlast op de omgeving. In hoeverre het pilotproject op de hub echt geslaagd is, blijkt binnenkort uit resultaten van TNO. De BouwHub kreeg in ieder geval tijdens de audit op de Trip van de auditeurs van Bewuste Bouwers een Best Practice op het gebied van Milieu.

Op de hoogte blijven van project updates? Ontvang onze nieuws alerts in je mailbox!