icon-arrow-right

Nieuws, persberichten en publicaties van onze projecten. Blijf op de hoogte!

Nieuws

13 april 2021

VOF Westergouwe tekent koopovereenkomst Woonpaviljoen Voorzorg

De VOF Westergouwe (samenwerking tussen VolkerWessels Vastgoed en Heijmans) heeft de turnkey koopovereenkomst gesloten met het Bouwinvest Healthcare Fund voor de realisatie van het duurzame Woonpaviljoen Voorzorg. Dit is een appartementengebouw met 59 seniorenwoningen en een sociëteitsruimte in de gebiedsontwikkeling Westergouwe in Gouda. In mei wordt gestart met de realisatie van Woonpaviljoen Voorzorg, uitgevoerd door VolkerWessels onderneming Boele & van Eesteren.


De 59 appartementen zijn zelfstandige huurwoningen en zijn bestemd voor 55-plussers en/of bewoners met een zorgvraag. Het gebouw is volledig energieneutraal, uitgerust met ruim 330 zonnepanelen en wordt verwarmd door bodemwarmte, waarbij ook (passieve) koeling mogelijk is in ieder appartement. Het gebouw heeft maar liefst een gemiddelde GPR-duurzaamheidsscore van een 7,8. Alle appartementen zijn uitgerust met een volledige keuken, badkamer en berging en krijgen een ruim half-overdekt balkon, waarmee de bewoners een eigen beschutte buitenruimte krijgen. Tevens wordt er een royale sociëteitsruimte met gemeenschappelijk terras op de begane grond gerealiseerd en komt er een kantoor voor een zorgverlener.

Woonpaviljoen Voorzorg wordt gerealiseerd in de gelijknamige straat Voorzorg, vernoemd naar de toenmalige boerderij Voorzorg die zich bevond op deze locatie. De boerderijkavel kent een lange geschiedenis, waarbij de nieuwe bebouwing haar naam Voorzorg eer aan doet. Het gebouw is zorgvuldig ontworpen waarbij de schuine kappen en het bijzondere metselwerk verwijzen naar de boerderij. Het gebouw draagt bij aan de inclusieve wijk Westergouwe met de sociëteitsruimte voor bewoners, die met regelmaat ook zal worden opengesteld voor andere gebruikers uit de wijk. Bewoners kunnen elkaar ontmoeten in de heemtuin met zitjes en weeldige beplanting en er worden deelauto’s geplaatst die bestemd zijn voor de bewoners van het Woonpaviljoen Voorzorg.  

Het ontwerp is van Van Veen Architecten. De verhuur van de appartementen zal verlopen via Bouwinvest via www.wonenbijbouwinvest.nl.


Wethouder Rogier Tetteroo geeft aan dat de nieuwbouw van het woonpaviljoen een verrijking is voor Gouda en voor Westergouwe in het bijzonder. “De gemeente is zeer verheugd met de realisatie van Woonpaviljoen Voorzorg.  De woningen geven de  55-plussers die op zoek zijn naar een zelfstandige huurwoning in onze gemeente weer nieuwe mogelijkheden in een mooie wijk.  Het gebouw wordt opgezet met respect voor de geschiedenis van de voormalige boerderijkavel.

De directe buren op deze kavel worden de bewoners van een nieuw appartementengebouw van Woonpartners, bestemd voor sociale huur en een aantal doelgroepwoningen. De ontwikkeling van deze boerderijkavel met woningen voor ouderen, sociale huur en ruimte voor ontmoeting is een mooie bijdrage een de ontwikkeling van de inclusieve wijk Westergouwe.”

Erwin Drenth, Director Dutch Healthcare Investments: “Deze aankoop past uitstekend binnen de ambities van het Bouwinvest Healthcare Fund om de zorgportefeuille verder uit te breiden in het middensegment. Er is een groot tekort aan passende huisvesting voor senioren. Het complex sluit goed aan bij de vraag van deze doelgroep. Een zelfstandig appartement en faciliteiten in en om het gebouw om langer zelfstandig prettig oud te kunnen worden. Dit is een mooi voorbeeld van ‘verzorgd wonen’ waar wij graag in investeren.”

Marcel Schipper, algemeen directeur VolkerWessels Vastgoed: “Met de ontwikkeling van woonpaviljoen Voorzorg maken we de ambitie van Westergouwe als inclusieve wijk concreet. We zijn verheugd om met dit fraaie gebouw, met als hart de sociëteitsruimte, invulling te geven aan de behoefte naar seniorenhuisvesting anno nu, geschikt voor deze groter wordende vitale doelgroep. Met zonne-energie en de passieve koeling, is het gebouw energieneutraal en versterken we het duurzame karakter van Westergouwe.”


Gerelateerde items

Projecten

08 april 2021

Eerste woningen Gouwse Tuinen – Fase 2 opgeleverd

Op dinsdag 6 april zijn de eerste woningen van Gouwse Tuinen – Fase 2 opgeleverd. Deze fase van Gouwse Tuinen, onderdeel van de nieuwe woonwijk Westergouwe, bestaat uit 23 woningen (16 eengezinswoningen, 6 twee-onder-een-kapwoningen en 1 vrijstaande woning). De kopers kregen de sleutels uit handen van het uitvoeringsteam van Boele & van Eesteren, dat de afgelopen periode hard heeft gewerkt om de bouw van de woningen te voltooien. En het harde werken wordt beloond; de komende weken mag het team ook de overige kopers blij maken met de sleutels van hun nieuwe huis. Naar verwachting worden begin mei de laatste woningen uit Gouwse Tuinen – Fase 2 opgeleverd.


Gouwse Tuinen

Gouwse Tuinen maakt deel uit van Westergouwe II. De woningen zijn ontwikkeld door  VOF Westergouwe, een samenwerking tussen VolkerWessels Vastgoed en Heijmans Vastgoed. Eerder was Boele & van Eesteren al verantwoordelijk voor de bouw van de 56 woningen uit de eerste fase van Gouwse Tuinen.


Westergouwe

Aan de westkant van Gouda wordt gebouwd aan een gezellige, waterrijke en groene wijk met een gevarieerd woningaanbod: Westergouwe. Westergouwe wordt stapsgewijs ontwikkeld in buurtjes van beperkte omvang, waardoor kopers en huurders direct in een nette straat en een opgeruimde buurt wonen. Westergouwe wordt uiteindelijk een wijk met ongeveer 4.000 woningen, een eigen natuur- en recreatiegebied van 45 ha en alle voorzieningen die je in een woonwijk verwacht. Kijk voor meer informatie op www.westergouwe.nl.


Gerelateerde items

Projecten

17 maart 2021

VolkerWessels realiseert solide resultaat ondanks de Corona en stikstof problematiek

Amersfoort, 17 maart 2021 – Ondanks alle omstandigheden als gevolg van Corona zijn we tevreden met de ontwikkeling van onze resultaten in 2020. VolkerWessels realiseerde in 2020 een EBT van € 156 miljoen en een omzet van € 6.448 miljoen. De nettowinst liep met 16% terug en kwam uit op € 119 miljoen. De orderportefeuille van VolkerWessels per eind 2020 is aanzienlijk gestegen naar € 9.618 miljoen.


  • Nettowinst toe te rekenen aan aandeelhouders € 119 miljoen (2019: € 141 miljoen)
  • Resultaat voor belasting (EBT) € 156 miljoen (2019: € 174 miljoen)
  • Orderportefeuille ultimo 2020 € 9.618 miljoen
  • Omzet € 6.448 miljoen (2019: € 6.642 miljoen)
  • Solvabiliteit 27,1% (2019: 31,4%)
  • Corona en stikstof drukken resultaat in 2020

Beëindiging notering Euronext

Voor VolkerWessels stond het begin van het jaar in het teken van het naderende vertrek van de beurs, die we succesvol hebben kunnen afronden. Op 16 maart 2020 maakte Reggeborgh bekend dat zij 97,79% van de aandelen Koninklijke VolkerWessels in haar bezit had en kort daarop werd bekend dat de notering van VolkerWessels op 14 april 2020 beëindigd zou worden. Op 18 september 2020 werd de familie Wessels weer voor 100% eigenaar van het bedrijf.


Operationele gang van zaken

Medio maart werd de omvangrijke impact van de Coronapandemie duidelijk. Wij hebben direct de nodige maatregelen getroffen om onze projecten op een veilige en zorgvuldige manier te kunnen voortzetten, waarbij de gezondheid van onze medewerkers prioriteit had. Het Samen Veilig Doorwerken protocol in Nederland heeft hier een belangrijke positieve bijdrage aan geleverd.

Desondanks heeft Corona een significante impact gehad op onze bedrijfsvoering. Naast persoonlijk leed - wij verloren twee collega’s aan Corona – zijn ook onze resultaten geraakt door de pandemie. Met name in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en België hebben de strenge lockdowns in het tweede kwartaal de resultaten in die markten onder druk gezet. In Nederland bleven de gevolgen relatief beperkt en had VolkerWessels voornamelijk last van toenemende inefficiëntie op projecten. Disruptie in de toeleveringsketens, uitval van personeel en inzet van extra materieel om de 1,5 meter te waarborgen hebben geleid tot extra kosten die niet altijd aan klanten doorberekend konden worden.

In onze Nederlandse infrastructuuractiviteiten bleven de gevolgen van de stikstof-, PFAS/PFOS-problemen aanhouden. Hoewel de wetgeving om de stikstof problematiek voor de bouwfase van projecten op te lossen inmiddels door het parlement is goedgekeurd, biedt deze wetgeving geen oplossing voor de gebruikersfase. De voortduring van het stikstof probleem, voor met name de Infra sector, wordt weerspiegeld in een lagere orderportefeuille van onze Nederlandse Infrastructuur divisie. Het uitblijven van een structurele oplossing zal een negatieve invloed blijven hebben op de aanbesteding van nieuwbouw infrastructuur projecten in 2021 en daarna.

De nieuwe stikstofwet zal de stikstof problematiek binnen de woningbouw verlichten, terwijl ook de door ons ontwikkelde NoNOx filters hier al een belangrijke bijdrage aan leveren. Teneinde de overheidsdoelstelling van 100.000 nieuwe woningen per jaar te realiseren, is het noodzakelijk dat de vergunningsverlening wordt vergemakkelijkt en ook buitenstedelijke gebiedsontwikkeling versneld ter hand wordt genomen. Onze verwachting is dat het aandeel industrieel geproduceerde woningen verder zal toenemen. In oktober 2020 hebben wij de 2.000e nul-op-de-meter, volledig industrieel geproduceerde MorgenWonen woning, opgeleverd in Ede.

Met de kennis van vandaag stellen we vast dat ons bedrijf zich goed door de gezondheidscrisis heen heeft weten te slaan. Ons resultaat voor belastingen is in 2020 uitgekomen op €156 miljoen, een 10% daling ten opzichte van 2019.


terug omhoog