Zoeken
vv.jpg

Nieuw Universiteitsgebouw VU behaalt duurzaamheidscertificaat

vv.jpg

4-sterren BREEAM Excellent Certificaat

Het Nieuwe Universiteitsgebouw dat gebouwd wordt aan het Campusplein van de Vrije Universiteit Amsterdam heeft het 4-sterren BREEAM Nieuwbouw Ontwerpcertificaat gekregen. Deze op één na hoogst mogelijke duurzaamheidsscore is tot nu toe uniek voor een onderwijsgebouw. De VU stelt aan nieuwbouw en renovaties hoge duurzaamheideisen. Voor de ontwikkeling en inrichting van de VU-campus hanteert de VU BREEAM, een internationale beoordelingsmethode om de duurzaamheidprestatie van gebouwen te bepalen.

Duurzaam in zowel ontwikkeling, realisatie als gebruik

Duurzame maatregelen zijn vanaf de start van het ontwerp van het Nieuwe Universiteitsgebouw meegenomen en met behulp van de toekomstige gebruikers verder uitgewerkt. Zo ontstaat een leefbaar, energiezuinig en levensduur bestendige omgeving. Vanuit de gedachte dat planten en dieren medegebruikers zijn, krijgt het Nieuwe Universiteitsgebouw een flora- en faunadak dat een verrijking is voor de natuur. Het gebruik van duurzaam bouwmateriaal, natuurlijke energiebronnen, energiezuinige lichtbronnen, energiezuinige apparatuur zoals liften, roltrappen, armaturen en waterbesparend sanitair, maken het gebouw optimaal duurzaam. Daarnaast stelt BREEAM ook eisen en voorwaarden aan het bouwproces. Al deze eisen en voorwaarden – zoals afvalmanagement, energieverbruik, bouwplaats- en omgevingsmanagement – worden door Bouwcombinatie Campusplein bewaakt tijdens de uitvoering die inmiddels is gestart.

Het Nieuwe Universiteitsgebouw

Vanaf eind 2017 geeft het Nieuwe Universiteitsgebouw als een bruisend hart van de Campus gezicht aan de gastvrijheid van de VU. Het gebouw telt twaalf verdiepingen en heeft een Bruto Vloer Oppervlakte (BVO) van 31.100 m2. Het gebouw is naast duurzaam ook multifunctioneel. In het gebouw komen onderwijs, wetenschap en bedrijfsleven samen. Studenten en medewerkers van met name de bèta wetenschappen gaan hier werken en onderzoek doen. Het atrium op de begane grond wordt een levendige plek waar plaats is voor horecagelegenheden en andere voorzieningen zoals winkels. Onderwijsruimten zijn ook geschikt als theater- en filmzalen. Onder het gebouw komt een parkeergarage voor circa 600 auto’s en 1600 fietsen.

Op de hoogte blijven van project updates? Ontvang onze nieuws alerts in je mailbox!