icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

Nieuw Universiteitsgebouw

Bouwcombinatie

Het Nieuwe Universiteitsgebouw omvat ca. 31.000 m² bovengronds over 13 lagen en een 3-laagse ondergrondse parkeergarage van ca. 24.000 m². Het project is gerealiseerd op het terrein van de VU aan de De Boelelaan in Amsterdam-Zuid, wat wordt begrensd door De Boelelaan, het OZW-gebouw, het Energiecentrum en het Transitorium. Bouwcombinatie Campusplein, bestaande uit Boele & van Eesteren en Visser & Smit Bouw, heeft het gebouw medio 2018 casco overgedragen aan opdrachtgever Stichting VU-VUMC. 

Uitdaging

Zuidas is een gebied in ontwikkeling waar veel mensen wonen, werken, studeren, sporten of gewoon doorheen reizen met openbaar vervoer, auto, fiets of lopend. Het is weliswaar niet zo compact als de binnenstad, maar er heerst dagelijks een aanzienlijke verkeersdrukte en het gebied is van groot economisch belang voor heel veel mensen. De uitdaging is om ook tijdens bouwactiviteiten de dagelijkse omgeving zo goed mogelijk te laten functioneren.

Ingetogen, flexibel en duurzaam

Het Nieuwe Universiteitsgebouw vormt samen met het O|2 gebouw de vervanging van het grootste deel van het huidige Wis- & Natuurkundegebouw (W&N). De initiële gebruikers van de kantoren zijn enkele bèta-onderzoeksgroepen. Er is ruimte voor onderwijsinnovatie zoals intensivering, digitalisering, gevarieerde studieplekken, ruimte voor ontmoeting en kenniswisseling. Het hart van het gebouw wordt gevormd door het atrium en op de begane grond komen een grand café en winkeltjes. Op de eerste verdieping komen multimediale bibliotheekvoorzieningen. Architecten Barry van Waveren en Jeroen van Schooten van Team V Architecten (voorheen Meyer en Van Schooten architecten) ontwierpen een ingetogen, flexibel en duurzaam (Breeam Excellent) gebouw. Het Nieuwe Universiteitsgebouw wordt een getrapt oplopend gebouw dat aan de campuskant zeven verdiepingen hoog is en aan de De Boelelaan twaalf verdiepingen telt. Het totaal beslaat 31.000 m2 dat vooral door de informatici van de VU én de UvA gebruikt zal worden en door studenten van alle faculteiten.

Parkeergarage

De nieuwe parkeergarage biedt plaats aan zo’n 600 auto’s en 1.300 fietsen. Door het ondergronds brengen van parkeren verbetert de kwaliteit van de openbare ruimte en ontstaat meer ruimte voor groen op de campus. Voor autoplekken zijn drie lagen beschikbaar met voorzieningen als oplaadpunten voor elektrische auto’s. De toegang tot de parkeergarage (in en uit) verloopt via de Van der Boechorststraat. De stalling voor fietsen wordt op de -1 laag gesitueerd, onder de nieuwe tussenstraat die ontstaat tussen het Nieuwe Universiteitsgebouw en OZW.

Partijen

Opdrachtgever
Stichting VU-VUMC
Bouwdirectie
Arcadis
Architect
Team V
Constructeur
ABT b.v.

Blijf op de hoogte!

Ontvang het laatste nieuws over dit project