icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 20 juni 2013

CSM wanden klaar

HagaZiekenhuis

De bouwkuip van het HagaZiekenhuis bestaat uit CSM-wanden. Een CSM-wand wordt gebruikt om het graven van een kelderput mogelijk te maken. De meest voorkomende techniek bestaat uit het plaatsen van stalen damwanden, die de grond in worden getrild en waarna de grond binnen de wanden kan worden weggegraven. Bij het HagaZiekenhuis gebruiken we geen stalen damwanden, omdat dit erg veel geluidsoverlast en trillingen veroorzaakt.

Cutter soil mixing (CSM) is een trillingsvrije techniek waarbij een verticale grondkering en/of fundering wordt gemaakt. De aanwezige grond wordt ter plaatse ondergronds met water en cement vermengd om een grond- en waterwerende wand te bouwen. De machine die voor deze techniek wordt gebruikt, bestaat uit een metalen verticale arm waarop tegen elkaar in draaiende metalen wielen met tanden zijn gemonteerd. Deze arm beweegt op en neer en heen en weer in de grond. Tijdens het langzaam in de grond laten zakken van de arm wordt de grond door de getande wielen losgewoeld en het water en cement toegevoegd. Hierdoor ontstaat er ondergronds een cementsubstantie die, voordat het uithardt, wordt voorzien van bewapening in de vorm van stalen balken. De wand is na een week belastbaar en de bouwput kan worden uitgegraven.

Blijf op de hoogte!

Ontvang het laatste nieuws over dit project