icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

Bouwcombinatie

Nieuws · 18 september 2017

Muurschildering op NDT

Amare

20934236_1764185680287770_6718452948015240125_o.jpg

In samenwerking met de gemeente Den Haag werkt The Hague Street Art aan het project ‘Eerbetoon Haagse Iconen’. Hiervoor worden op vijf plekken in de binnenstad van Den Haag wandschilderingen gemaakt op iconische gebouwen en/of van bekende Hagenaars. De schildering op het Nederlands Dans Theater (NDT) is de eerste van de vijf schilderingen. De schilderwerkzaamheden vonden plaats binnen een afgezet gebied op de bouwplaats van het OCC.

Ontwerp

Door de bouw van het nieuwe OCC is het NDT voor een aantal jaar volledig in het zicht vanaf de Schedeldoekshaven. Het gebouw van het NDT gaat na verhuizing van dit danstheater naar het OCC echter tegen de vlakte. De wens was om het gebouw nog één laatste keer helemaal op te laten bloeien. Ontwerpers van Bier en Brood werden ingeschakeld en hebben na twee gesprekken met het NDT een schets gemaakt waar ‘beweging’ in centraal stond. De zwart/witte stijl van het ontwerpersduo sloot goed aan bij het voorstel waar alle betrokken partijen unaniem mee instemden.

Samenwerking met Cadanz

“Met een wandschildering in de buitenlucht is het altijd lastig in te schatten hoe lang we precies bezig zijn, de uitvoering is sterk afhankelijk van het weer”, vertelt Ringo Mollinger van The Hague Street Art. Hij vertelt verder: “Maar het is de kunstenaars gelukt om de schildering in slechts 3,5 week te maken. Het werken op de bouwplaats van het OCC was erg fijn; als er iets verschoven moest worden, was dat geen probleem. Ook hebben we veel bezoekers als media, buurtbewoners en geïnteresseerden op bezoek gehad op de bouwplaats. Bij aankomst kregen ze snel een helm, hesje en veiligheidsschoenen om dichterbij de schildering te komen kijken.”    

Feiten & cijfers

Een paar leuke feiten en cijfers over het maken van de schildering:

  • De totale afmeting van de wandschildering is ruim 700 m2.
  • Er zijn ongeveer 600 spuitbussen gebruikt.
  • Voor het hoogste deel van de wand is een telescoop hoogwerker van 28 meter gebruikt en voor het lagere deel een knikarm hoogwerker van 18 meter hoog.
  • Er is veel media-aandacht geweest voor het proces; o.a. diverse lokale, regionale en nationale media kwamen langs om een artikel/item te maken over de voortgang.
  • The Hague Street Art heeft een timelapse film gemaakt van de schilderwerkzaamheden. De film is binnenkort op de social media kanalen van The Hague Street Art te zien.

De foto’s zijn gemaakt door Akbar Simonse.

Blijf op de hoogte!

Ontvang het laatste nieuws over dit project