Zoeken
BN2A0112-Edit- Anne Reitsma Fotografie 2.jpg

Het nieuwe Haagse onderwijs- en cultuurcomplex aan het Spui heet Amare

BN2A0112-Edit- Anne Reitsma Fotografie 2.jpg

Het nieuwe Haagse onderwijs- en cultuurcomplex heeft de naam Amare gekregen, Italiaans voor zowel liefhebben als ‘a mare’ oftewel ‘aan zee’ Dat is zojuist tijdens een feestelijke bijeenkomst op het Spui officieel bekendgemaakt. Vanaf 2021 is Amare de thuisbasis van vier Haagse culturele instellingen: Residentie Orkest Den Haag, Nederlands Dans Theater, Koninklijk Conservatorium en Dans- en Muziekcentrum Den Haag (het huidige Zuiderstrandtheater). Samen met de andere culturele instellingen aan het Spui gaat Amare het culturele hart van Den Haag vormen.

Henk Scholten, directeur van de Stichting Dans- en Muziekcentrum/Zuiderstrandtheater: “Alle vier de instellingen die het gebouw gaan betrekken zijn blij met de naam Amare. Om diverse redenen. Zo was de Italiaanse bouwkunst een belangrijke inspiratiebron voor de architecten. ‘A mare’ verwijst natuurlijk ook naar Den Haag als stad aan zee. En Amare wordt een huis waarvan we gaan houden. Dat geldt voor de vier instellingen maar, belangrijker nog, voor de stad. In die zin drukt de naam ook een ambitie uit.”

Robert Jan Heyning, creative director van Skriptor Zigila, over de naam: “Onderscheid begint bij de naam. Een onderscheidende naam is echter nog geen merk. Den Haag heeft wel alles in handen om met dit prachtige gebouw, de toekomstige bewoners en deze naam een onderscheidend merk te gaan bouwen.”

Robert van Asten, wethouder Cultuur: “Amare is een prachtige naam voor dit cultuurcomplex dat een zee aan mogelijkheden biedt voor alle Hagenaars en Hagenezen. Het nieuwe onderwijs- en cultuurcomplex wordt een Huis voor heel de stad, dat niet alleen Den Haag 'inkijkt' van alle kanten maar ook juist daardoor iedereen van buiten onze stad uitnodigt om binnen te komen.”

De naam Amare is tot stand gekomen in een samenwerkingsproces van de vier toekomstige bewoners, onder de bezielende leiding van het naamgevingsbureau Skriptor Zigila. Een intens proces waarin tientallen namen de revue zijn gepasseerd, maar waarin Amare unaniem als favoriet uit de bus kwam.

Voor de officiële onthulling gaf het koor van Kwekers in de Kunst, samen met slagwerkers en blazers van het Koninklijk Conservatorium, een geslaagde verrassingsact met een knipoog naar de naam Amare. Het nieuwe onderwijs- en cultuurcomplex wordt een Huis voor heel Den Haag. Een huis voor podiumkunsten, creatieve ontwikkeling, (internationaal) excellente programmering en congressen en evenementen. Amare wordt een thuis voor het Zuiderstrandtheater, Residentie Orkest, Nederlands Dans Theater en Koninklijk Conservatorium. Iedereen is er welkom, voor een theater- of concertbezoek, een les, een repetitie, een congresbezoek of evenement of zomaar een kop koffie of ontmoeting. Samen met de andere culturele instellingen aan het Spui gaat Amare het culturele hart van Den Haag vormen.

Fotografie: Anne Reitsma

Op de hoogte blijven van project updates? Ontvang onze nieuws alerts in je mailbox!