Zoeken
1383597.jpg

TNT GREEN Office

Kantoorgebouw

TNT heeft zichzelf de ambitie gesteld om wereldwijd hun transportmiddelen en zo'n drie miljoen vierkantenmeter kantoor- en logistiekoppervlak op z'n minst CO2-neutraal te laten opereren. De uitdaging die TNT bij de ontwikkelaar Consortium Triodos|OVG en Boele & van Eesteren heeft neergelegd was groot. Bouw voor ons het meest duurzame kantoorgebouw van Nederland dat dienst moet doen als ons nieuwe hoofdkantoor. De hele realisatie is uitgevoerd volgens de gedragscode van "Bewuste Bouwers".

Ex-Interiors4.jpg

Op het oog een gewoon kantoorgebouw

Begin mei 2009 is Boele & van Eesteren gestart met de bouw van TNT GREEN Office te Hoofddorp. Het kantoorgebouw heeft een half verdiepte stallingsgarage met daarboven zes kantoorlagen. Het atrium is zeer prominent aanwezig en de daarin aanwezige trappen moet de mensen uitlokken om de trap te nemen. De gevel op de begane grond is een aluminium vliesgevel terwijl op de verdiepingen een aluminium kozijnstrook en een borstweringselement uit aluminium de gevel sluiten. Wat op het oog een gewoon kantoorgebouw lijkt, blijkt onderhuids wat verrassingen te herbergen. Zo is het gebouw het meest duurzame gebouw van Nederland met twee verschillende duurzaamheids certificaten.

GREENCALC

Allereerst heeft het gebouw, volgens de GreenCalc methode, een Milieu Index van 1005 punten. Dit is ruim anderhalf keer beter dan het vorige gebouw met de hoogste Milieu Index. Deze index is bepaald aan de hand van de materialen en de hoeveelheden daarvan. Bij het ontwerp en voorbereiding voor de bouw van het gebouw is continu gekeken of de materiaalkeuze de meest milieuvriendelijke is en de hoeveelheden binnen het geraamde bleven om zo te garanderen dat het gebouw uiteindelijk de index van minimaal 1000 zou halen. Niet alleen materialen tellen mee. Ook de omgang met water en energie dragen bij aan een hogere index. Het TNT Green Office heeft een bio-wkk (warmte kracht koppeling op biologische brandstof) om energie op te wekken. Hierdoor is er zeer weinig tot geen energie van externe partijen benodigd.

LEED

LEED is een Amerikaanse methode om de duurzame kwaliteiten van een gebouw te beoordelen. Het beoordelen gebeurd op het niveau van ontwerp, de realisatie, het uiteindelijke gebruik en beheer. Dit wordt bijgehouden in vijf categorieën: materialen, energie(gebruik), efficiënt watergebruik, binnenmilieu en omgeving. Als voorbeeld: de ligging is van belang, dus hoe dicht ligt het pand bij het openbaar vervoer netwerk. Maar het gaat ook zo ver dat de specifieke eigenschappen van toegepaste verven gedocumenteerd moeten worden. Deze mogen geen grotere hoeveelheden schadelijke stoffen bevatten zoals voorgeschreven door LEED. Daarnaast moet er een voorgeschreven minimale hoeveelheid gerecycled materiaal toepast worden en moet een groot percentage van de toegepaste materialen "regionaal zijn". Dat wil zeggen: gewonnen en verwerkt binnen een straal van 800 km van Hoofddorp. Binnen de vijf genoemde categorieën kunnen zogenaamde creditpoints verdient worden. Hoe meer je van deze punten behaalt, hoe hoger de score. Het beste certificaat van deze methode is het LEED-platinum, meer dan 52 punten. TNT GREEN Office is uiteindelijk gerealiseerd met 54 punten volgens LEED.

Downloads