Zoeken
ronssehof 11-09 (05).jpg

Ronssehof

Verzorgingshuis en parkeergarage

Tussen het station en het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda stond het in de jaren 60 gebouwde verzorgingshuis Ronssehof (8 bouwlagen) met een aantal aanleunwoningen in de vorm van 5 woonblokken van 2 bouwlagen. In samenwerking met het verzorgingshuis, Woningbouwvereniging Mozaïek Wonen en Gemeente Gouda is Boele & van Eesteren als ontwikkelaar betrokken bij de bouw van een nieuw verzorgingshuis en een 6-tal woontorens van verschillende hoogten.

ronssehof 11-09 (04).jpg

Persoonlijk afgestemde zorg

Het oude zorgcentrum en de aanleunwoningen op het Ronsseveld worden afgebroken, maar voordat dit gebeurt werd eerst een geheel nieuw woonzorgcomplex gebouwd pal naast het oude. Voor de staf en de bewoners is dit de meest ideale oplossing: een eenvoudige overstap naar een splinternieuw gebouw volgens moderne inzichten. Zorgpartners Midden-Holland heeft het nieuwe woonzorgcentrum laten ontwerpen vanuit het idee dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig willen wonen. Daarom is er een variatie aan woonvormen ontwikkeld, afgestemd op de specifieke zorgbehoefte. Zo zijn er 46 zorghuurwoningen oftewel inleunwoningen. Bijzonder ruime en volledig zelfstandige appartementen, maar wel met het idee dat in hetzelfde gebouw verplegend personeel aanwezig is, dat op elk moment geroepen kan worden. Bovendien profiteren de huurders van de centrale voorzieningen van het zorgcentrum. En onder het gebouw beschikken ze over een parkeerplaats in de garage. Verder zijn er nog 106 zorgunits, eveneens zelfstandige appartementen voor mensen met een zorgindicatie. De 20 verpleegunits zijn ontworpen voor bewoners die meer aan bed gebonden zijn. Daarnaast heeft het zorgcentrum 15 plaatsen voor dagopvang.

Ronsseveld

Ronssehof maakt onderdeel uit van het project Ronsseveld. In fase 1 zijn naast het woonzorgcomplex en de parkeergarage, tevens 3 woontorens gerealiseerd. In april 2009 is gestart met fase 2. Op de plek van het oude centrum worden het tweede gedeelte van de parkeergarage en drie nieuwe woongebouwen gerealiseerd. Eén van die gebouwen heeft een bijzondere voorziening. Dankzij een verbindingsgang tussen het woongebouw en het zorgcentrum is het mogelijk om hulp of zorg te krijgen. Het levendige hart van het zorgcentrum is het grote restaurant met een aantrekkelijk licht atrium en een terras aan het binnenplein. Vanaf het buitenterras kijkt de bezoeker uit over het grote binnenplein en de waterpartijen. Een heerlijke plek voor het lezen van een krantje met een kop koffie erbij.

Logistieke moeilijkheden

Project grenzend aan scholen, woningen en bedrijfsgebouwen en rondom ingesloten door wegen en water. Vanuit dit gegeven zijn wij in een vroegtijdig stadium in overleg gegaan met gemeente, omwonenden en belanghebbende. Vanaf dat moment was duidelijk dat de veiligheid van de 800 scholieren die elke dag langs het project trokken, voor de gemeente een hoge prioriteit had.

Om de veiligheid te garanderen is in overleg met de gemeente een deel van de openbare weg afgesloten voor autoverkeer. Hierdoor ontstond een veilige zone voor fietsers en voetgangers! Door het instellen van een verplichte rijroute voor het bouwverkeer, werd voorkomen dat er geen kruisingen ontstonden van deze twee verkeersstromen.

"De dag van de bouw"

Verder is er intensief overleg gevoerd met de bewonerscommissie van de tegenover gelegen appartementen, met het nog in gebruik zijnde verzorgingstehuis en de gemeente. Iedere maand werd er een nieuwsbrief verspreid om de omwonenden en belanghebbende te informeren. Verder hebben wij tweemaal "De dag van de bouw" georganiseerd, om ook deze mensen de gelegenheid te geven het bouwterrein te bezoeken. Daarnaast werden wij geregeld uitgenodigd aanwezig te zijn bij diverse commissievergadering, om daar ook de belanghebbende direct te informeren.