Zoeken

Topsport en kruisbestuiving

Ten westen van Gouda, bouwen we in ‘Westergouwe’ gestaag door aan een deel van de ca. 4.400 woningen die hier in 15 – 20 jaar gerealiseerd worden. We werken gefaseerd en zijn op diverse plekken in het gebied druk bezig met projecten in verschillende fases: de oplevering van Woonpaviljoen Voorzorg (Boerderijkavel) nadert en de ruwbouw van de Kolk fase 2 is inmiddels gestart. Daarnaast zijn projecten Eiland II en StadsWonen II in voorbereiding.

2200325.jpg
DKOLK_20210422_Cam_VV_HR.jpg

De snelheid is hoog

Na 2 andere deelprojecten in Westergouwe te hebben afgerond is Remco van der Gaag nu Projectleider voor de 46 grondgebonden woningen van de Kolk fase 2. De bronnen zitten inmiddels in de grond en de bouwkeet is gearriveerd en ingericht. “In vergelijking met de grote en complexe projecten die we bij Boele doen, lijkt dit project een simpele opgave”, zegt Remco. “Maar niets is minder waar. De processen van deze werken zijn ingericht op snelheid. Binnen 18 weken van eerste paal tot tegels op de wand. Dan moet je je proces wel strak ingeregeld hebben want er zit geen ruimte tussen.

We werken hier in hele korte treintjes en iedereen staat al opgelijnd voor het volgende onderdeel. Net een estafetterace. Het voelt dan ook regelmatig als topsport. Zeker als er tussentijds wijzigingen zijn in leveringen. Dan moet je de logistieke puzzel die ontstaat zo snel mogelijk oplossen, anders loopt je planning in het honderd.”

Bekijk de projectpagina van de Kolk fase 2

"Binnen 18 weken van eerste paal tot tegels op de wand."

Remco van der Gaag - Projectleider

Schakelen met het bouwteam

Ook bij Jelle Schreurs, Projectmanager bij Boele & van Eesteren, staat de druk op de ketel. Hij vertelt: “Ik heb 3 bouwaanvragen lopen die voor de bouwvak ingediend moeten zijn. Daar moet nog flink gas op gegeven worden. Want anders dan bij de meeste projecten is het ontwerp van deze projecten nog niet definitief en hebben we te maken met onberekenbare grondstofprijzen. Op verzoek van de opdrachtgever zijn we al gestart met de aanvraag omdat we de gunning graag eind 2022 binnen hebben. Dit maakt het een uitdagend traject. We werken in bouwteam en trekken intensief op met de architect en de opdrachtgever waardoor we snel kunnen schakelen. En dat is geen overbodige luxe.”

APP complete blok.png

Mooie nieuwe plannen

“De nieuwe plannen worden wel heel mooi”, gaat Jelle verder. “We zijn bezig met de voorbereiding van Eiland II, een project in Westergouwe Oost, op een plek aan het water waar al veel gerealiseerd is. Hier tekent Kokon Architecten voor 10 twee-ondereen-kappers en 24 luxe kadewoningen. In Westergouwe West ben ik bezig met 30 grondgebonden woningen en 54 appartementen in deelgebied StadsWonen II. Dit deel refereert in opzet en uitstraling aan het historische deel van Gouda. Dat zie je terug in het ontwerp en de materialisering. Ook van de hand van Kokon.”

Kruisbestuiving bij Woonpaviljoen Voorzorg

Henk Dorsman is Senior Uitvoerder en tijdens de 19 jaar dat hij bij Boele werkt, bouwt hij aan zijn expertise op het gebied van gevels met als belangrijk onderdeel het lucht- en waterdicht bouwen bij grote en complexe werken. Henk: “Mijn vorige project was Amare, het Onderwijs- en Cultuurcomplex in Den Haag. Hier was ik 3 jaar verantwoordelijk voor de jas van het gebouw. Het lucht- en waterdichtdicht bouwen was een belangrijk onderdeel met de overdracht van geluid als extra uitdaging.

Bij Woonpaviljoen Voorzorg in Westergouwe ben ik bezig met de uitvoering van 59 appartementen met bijbehorende sociëteitenruimte en een gemeenschappelijk terras. Waar ik me bij Amare concentreerde op een deel, vind ik het leuk om nu verantwoordelijk te zijn voor de dagelijkse gang van zaken van het hele werk. We bouwen binnen het MorgenWonen concept van VolkerWessels en ook hier heb ik ruimte gevonden om mijn specialisme toe te passen. Dat vind ik het mooie aan Boele, als je kennis wilt delen en met goede argumenten komt, is daar ruimte voor. Ook als dat betekent dat je je plan nog iets bij moet stellen. Die ‘het kan altijd beter’- mentaliteit bij mijn collega’s en kruisbestuiving binnen de organisatie, is voor mij de reden dat ik het hier heel goed naar mijn zin heb.”

Bekijk de projectpagina van Woonpaviljoen Voorzorg