Zoeken
_MSF2454 - 2000px.jpg

Eerste paal Schipholweg 130 in Leiden

_MSF2454 - 2000px.jpg

Aan de Schipholweg in Leiden is vrijdag 13 november de officiële eerste paal geslagen voor 140 nieuwe appartementen en een nieuwe brandweerkazerne. In verband met de coronamaatregelen heeft deze feestelijke bijeenkomst op gepaste wijze plaatsgevonden. Wethouder Fleur Spijker (duurzame verstedelijking) heeft samen met initiatiefnemer Martijn du Prie de bouw officieel gestart door aanwezig te zijn bij het slaan van de eerste paal.

Appartementen en brandweerkazerne

Op het terrein van het voormalige PostNL-kantoor worden 140 woonappartementen gerealiseerd voor Syntrus Achmea Real Estate & Finance. Het pand bestaat uit vier torens met drie binnentuinen. De binnentuinen liggen verhoogd boven de parkeergarages, die inpandig op maaiveldniveau gerealiseerd zullen worden. De appartementen hebben een gemiddelde oppervlakte van +/- 60 m2. Alle woningen beschikken over een balkon of terras. De onderste bouwlagen van de twee meest zuidwestelijke torens zijn ontworpen voor de huisvesting van de nieuwe brandweerkazerne Leiden-Noord. Deze is in het ontwerp duidelijk te onderscheiden door het gebruik van een donkere gevelsteen. Het betreft een grote kazerne met voorzieningen voor zowel de beroeps- als de vrijwillige brandweer. De nieuwe brandweerkazerne Leiden-Noord ligt op een zeer gunstige locatie en zal de kazernes in Leiden-Noord (Gooimeerlaan), Leiderdorp en Oegstgeest vervangen.

Duurzaam, gezond en veilig

Op de daken zullen zonnepanelen geplaatst worden voor een duurzame energievoorziening van de appartementen. De gehele parkeergarage zal voorzien worden van een sprinklerinstallatie voor de brandveiligheid. Om geluidsoverlast van het treinspoor te voorkomen zijn de gevels aan de spoorzijde uitgevoerd als ‘dove’ gevels. De gevels worden ter plaatse van de binnentuinen doorgetrokken in de vorm van een glazen vliesgevel. Hiervoor is een aanzienlijke stalen constructie ontworpen, zodat deze losstaande gevel stevig gemonteerd kan worden en de windbelasting aan kan.

Voortgang

Het oude PostNL-gebouw is inmiddels gesloopt en vanaf half oktober 2020 is begonnen met de heiwerkzaamheden. De totale uitvoeringsduur van het project zal circa 24 maanden bedragen.

Betrokken partijen

Het project wordt gerealiseerd door Bouwcombinatie Boele & van Eesteren | du Prie bouw & ontwikkeling. De appartementen worden gebouwd in opdracht van Syntrus Achmea Real Estate & Finance. De Veiligheidsregio Hollands Midden is de opdrachtgever van de bouw van de brandweerkazerne. Het ontwerp is gemaakt door architect Bart van de Putte en tekenbureau bd architecture verzorgt het tekenwerk. In de ontwerpfase heeft Overdevest adviseurs het installatieadvies opgesteld en gaf Raadgevend Ingenieursbureau Van Dijke advies over de constructies . De installaties zullen worden uitgevoerd door Putman installaties werktuigbouwkundig) en SDR installaties (elektrotechnisch).

 

Foto: Mart Stevens, Project fotograaf

Op de hoogte blijven van project updates? Ontvang onze nieuws alerts in je mailbox!