Zoeken

Pontons in bouwkuip Nieuw Universiteitsgebouw VU

Op het project Nieuw Universiteitsgebouw Campusplein is een bijzondere mijlpaal aangebroken. De hele bouwkuip staat onder water om voldoende tegendruk voor het opbarsten van de bodem te hebben, maar ook om de laatste ontgravingsslag te kunnen doen. Hiervoor zijn pontons in de bouwkuip geplaatst. Drie graafkranen zullen vanaf de pontons de laatste graafwerkzaamheden uitvoeren (zie foto week 5). De resterende 25.000m3 wordt eruit geknepen en afgevoerd met 10 vrachtwagens die af en aan rijden. Bijzonder is dat de vrachtwagens het ponton op- en afrijden zodat tussentijdse overslag overbodig is. Dagelijks wordt er ongeveer 2.000m3 grond afgevoerd, waardoor we dus ook per dag 2.000m3 water moeten bijvullen om het water op het goede niveau te houden.

Ankerpalen en onderwaterbeton

Als we in dit tempo door blijven gaan, zijn we eind maart gereed voor het aanbrengen van de GEWI ankerpalen. Deze werkzaamheden gebeuren ook vanaf de pontons. Voor deze bewerking hebben we ongeveer 8 weken gepland. Vervolgens gaat de wapening in de put en worden er 2 prefab betonnen liftputten geplaatst, waarna eind mei/begin juni het onderwaterbeton gestort wordt.

Over het project

De contractondertekening van de aanneemovereenkomst tussen Bouwcombinatie Campusplein (Boele & van Eesteren en Visser & Smit Bouw) en de Vrije Universiteit Amsterdam van het project Nieuw Universiteitsgebouw vond eind juni 2014 plaats. Sindsdien hebben we met een vliegende start de onderaannemers gecontracteerd van het grondwerk, de damwanden, het stempelraam en de GEWI ankerpalen. Na goed overleg met de constructeurs van zowel opdrachtgever als bouwcombinatie, startten we in september met het aanbrengen van bijna 350 meter damwand, 25 tubexpalen voor tijdelijke ondersteuning en de kraanopstellingen. Na de damwanden hebben we gelijktijdig het tijdelijke en het definitieve stempelframe gemaakt op een diepte van 4 meter onder maaiveld. Dit frame was medio november klaar, waarna er tussen de stempels door ontgraven kon worden vanaf stand (zie foto week 49).

Op de hoogte blijven van project updates? Ontvang onze nieuws alerts in je mailbox!