icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

Trillingsvrij bouwen direct naast het spoor

Langs het drukste fietspad van Leiden bouwt Boele in combinatie met Du Prie aan ‘The Station House’, een complex met 140 appartementen en 1 brandweerkazerne. Deze unieke combinatie zorgt samen met ingewikkelde nutsvoorzieningen voor zo’n puzzel waar wij gek op zijn. Het project loopt ten einde en Wouter Velsing, Projectleider bij Boele, blikt terug.

2274044.jpg

Uitdagend knooppunt

Wouter: “Dit project was binnenstedelijk bouwen op een punaisedopje. Het terrein ligt klem tussen de spoorlijn naar Leiden Centraal, het kruispunt Schipholweg-Willem de Zwijgerlaan-Oegstgeesterweg én het drukste fietspad van Leiden. Maar de grootste uitdaging was misschien nog wel het nutstracé. Je kunt je voorstellen dat we in de voorbereiding met veel stakeholders aan tafel hebben gezeten.”

"Dit project was binnenstedelijk bouwen op een punaisedopje."
Wouter Velsing - Projectleider

Aan de voorkant alles strak inregelen

“Het nutstracé was een enorme uitdaging omdat het hier om ondergrondse oliegekoelde 50Kv hoogspanningsleidingen ging, die normaal niet verplaatst mogen worden. Voor ProRail was het cruciaal dat we op 2 meter van het spoor trillingsvrij zouden werken. Door aan de voorkant precies met de gemeente, nutsbedrijven, ProRail, SyntrusAchmea en de Veiligheidsregio Hollands Midden af te stemmen wie waarvoor verantwoordelijk was en alles goed met elkaar te regelen, kon de bouw vlekkeloos doorgaan.”

2277493.jpg

Tussendoor afstemmen voor flexibiliteit

“Ook tijdens de bouw was goede communicatie cruciaal. De kazerne zit helemaal in het woongebouw verweven, maar we hebben het wel in 2 verschillende bouwstromen gebouwd. De uitvoering van 140 woningen is goed te overzien. Maar de Veiligheidsregio Hollands Midden kwam met aanvullingen en nieuwe inzichten over indeling en huisvesting.

Er worden 3 kazernes samengevoegd, dus snappen we dat het zo werkt en wilden we die flexibiliteit graag bieden. Daarom hebben we hen volledig meegenomen in ons proces en zitten we wekelijks bij elkaar voor overleg. Wij geven duidelijk aan wat nog wel en wat niet meer kan. Dat werkt heel goed. Inmiddels kunnen we lezen en schrijven met elkaar en is de Veiligheidsregio heel blij met deze aanpak.”

"Naast alle techniek die erbij komt kijken, draait het altijd om mensenwerk."
Wouter Velsing - Projectleider

Samenwerken leidt tot succes

“De samenwerking is met alle partijen goed verlopen en we kunnen terugkijken op een geslaagd project”, sluit Wouter af. Ook de samenwerking met Du Prie is heel plezierig. We maken gebruik van elkaars netwerk, kennis en kunde. Projecten zoals dit staan of vallen met afstemming en communicatie. Naast alle techniek die erbij komt kijken, draait het altijd om mensenwerk. Om pro-actief schakelen, elkaar op de hoogte houden en niet bang zijn dat het een keer schuurt. Wanneer je gezamenlijk het doel voor ogen houdt, leidt dit tot succes.”

Meer weten? Bekijk de projectwebsite