Zoeken

Een goede buur in hartje binnenstad

Dat goed omgevingsmanagement veel oplevert ondervond Projectleider Jochen Bösel bij De Hooch in Amsterdam Centrum. Hier bouwden we - aan de drukke Hobbemakade in het Amsterdamse Museumkwartier - 28 appartementen in het luxe segment op een tweelaagse parkeergarage. Met aan beide zijden buren als een hotel, appartementen en een KPN centrale. Door het geven van maximale transparantie aan de buurt, is men Boele de afgelopen 4 jaar gaan waarderen.

2276049.jpg
2276281.jpg

Convenant met de buurt

“We zijn 1,5 jaar voordat we met slopen begonnen al contact gaan leggen met de buurt”, vertelt Jochen. “Daar leefde veel weerstand tegen dit project. Mede hierdoor hebben we extra ingezet op het betrekken van omwonenden. We hebben bijeenkomsten georganiseerd om te ontdekken waar de zorgen zaten en zijn zelfs zo ver gegaan dat we een convenant met de buurt hebben getekend. Hierin legden we vast dat wij 100% inzage gaven in onze aanpak en beloofden de VVE en buurtbewoners dat zij bij het ondervinden van eventuele hinder eerst naar ons toe zouden komen. Zo kregen wij een faire kans om voor een oplossing te zorgen. Tijdens het hele proces hebben we deze groep een keer in de zes weken bijgepraat en op de hoogte gehouden. Dat heeft veel rust en vertrouwen opgeleverd.”

Luisteren levert meerwaarde

“De partij waar we in het begin het meest mee moesten schakelen was de gemeente Amsterdam. Dus ook daar klopten we ver voor aanvang aan. We hebben hen veel vragen gesteld over de locatie, of er andere werkzaamheden in de buurt waren, wat zij belangrijk vonden ten aanzien van overlast, wat zij van ons verwachtten, etc. Om veilig werken te kunnen garanderen moesten we de weg namelijk omleggen. Dan krijg je ook te maken met andere belanghebbenden zoals Brandweer, Politie, Ambulance, fietsersbond, voetgangersbond, etc. We hebben alle argumenten in een nieuwe bouwplaatstekening meegenomen en die zijn wij met de gemeente overeengekomen. Dit hebben we opgenomen in het BLVC-plan (BLVC staat voor bereikbaarheid, leefbaarheid, veiligheid en communicatie). Het grote voordeel hiervan is dat je voor start bouw al consensus hebt met de Gemeente en niet voor nare verrassingen komt te staan omdat iedereen weet waar hij aan toe is.”

"De tijd en energie die we in het omgevingsmanagement hebben gestopt is niet vanzelfsprekend in onze branche."

Jochen Bösel - Projectleider

Niet vanzelfsprekend

“De tijd en energie die we bij De Hooch in het omgevingsmanagement hebben gestopt, is niet vanzelfsprekend in onze branche. Toch zouden wij het zo weer doen. Sterker nog, alles wat we hier geleerd hebben, nemen we weer mee naar een volgend project. Het heeft ons veel opgeleverd. Zeker ook in de eerste 1,5 jaar, toen we alleen nog maar met de parkeergarage bezig waren – een forse ingreep voor zo’n locatie – en mensen weinig zagen gebeuren. Als je een goede verstandhouding hebt met de buurt, word je er echt onderdeel van. En dat geeft een heel goed gevoel, zeker als je ook nog zoiets moois als De Hooch achterlaat.”

FILM | Omgevingsmanagement op De Hooch

Bouwen op een postzegel in de binnenstad van Amsterdam – episode 2
Bekijk video