Projectwebsites

Informatie

Boele & van Eesteren is in opdracht van OVG re/developers rond de bouwvak van 2011 gestart met de realisatie van het kantoor voor Schneider Electric. Schneider Electric is een Franse fabrikant van installatiecomponenten voor de bouw. Vanuit het nieuwe hoofdkantoor in Hoofddorp vinden de werkzaamheden met betrekking tot de Benelux plaats. Het gebouw is ontworpen door BIAS architecten uit Rotterdam en valt op door de afwijkend gekleurde panelen in de gevel. Het kantoor is opgebouwd uit een prefab betonnen constructie. 



Volgens de opdracht vanuit OVG re/developers was Boele & van Eesteren niet alleen verantwoordelijk voor de uitwerking van het ontwerp maar waren wij ook overall ontwerpverantwoordelijk. De diverse adviseurs welke onderdeel waren van het ontwerpteam van de nabij gelegen projecten TNT en ASICS waren ook bij dit project betrokken. Vanuit OVG was een VO (Voorlopig Ontwerp) aangeleverd. Tijdens de DO (Definitief Ontwerp) fase is Boele & van Eesteren aangehaakt bij de uitwerking.

De opdracht omvatte niet alleen de bouw van het casco maar ook de afbouw. De afbouw was, inclusief werkvoorbereiding en uitvoering, uitbesteed aan QOODZ. Dit is een onderdeel van de Maasdamgroep dat het complete inbouwpakket (ontwerp; coördinatie; werkvoorbereiding en uitvoering, ook wel "turnkey" genoemd) voor huurders organiseert en realiseert. Dit alles onder verantwoording van Boele & van Eesteren. Het project is eind 2012 sleutelklaar opgeleverd. 

Het kantoor fungeert ook als Experience Centre voor de klant; zo zijn er bijvoorbeeld openingen in het plafond aangebracht die een kijkje achter de schermen bieden, bevat het gebouw slimme energiemeet- en regelsystemen en staan er buiten het gebouw laadpalen voor elektrische auto's.

De belangrijkste innovatieve en milieuvriendelijke ontwerpmaatregelen van het gebouw betreffen allereerst de vorm. Doordat het gebouw om een atrium heen is gelegd, is er een zeer gunstige verhouding tussen het vloeroppervlak en het geveloppervlak onstaan. Hoe kleiner de gevel, des te minder warmteverlies hier kan plaatsvinden. Dit is gunstig bij het verwarmen en het koelen van het pand. Tevens zorgt de ligging om het atrium voor veel daglicht toelating. Daarnaast is e een aansluiting op de BIO-WKK van TNT  (warmte-kracht-koppeling op bioline, welke energie en warmte opwekt door bioline te verstoken). De verdeling van de opgewekte energie en warmte van deze WKK en de exploitatie hiervan is uniek.

Tijdens de uitvoering is er veel gebruik gemaakt van geprefabriceerde onderdelen voor zowel de constructie, de gevel als de installaties. Dit heeft gezorgd voor minder verkeersbewegingen naar de bouwplaats, wat een kleinere CO2-uitstoot en minder overlast voor de omgeving tot effect heeft gehad.