icon-arrow-right


Projectwebsites

Nieuws


28 september 2017

Nieuw gemeentehuis Westland officieel geopend

Een maand na de ingebruikname is op 27 september jl. het nieuwe gemeentehuis van de gemeente Westland officieel geopend. In het bijzijn van genodigden verrichtten Dik Wessels, directeur Piet van Hoeven van consortium De Groene Schakel, wethouder Bram Meijer en burgemeester Sjaak van der Tak de openingshandeling. Ook werd het voltooiingscertificaat uitgereikt aan het consortium.


Het nieuwe gemeentehuis ligt aan de Verdilaan in Naaldwijk. Aan de Laan van de Glazen Stad in Naaldwijk is het kantoorgebouw voor medewerkers gesitueerd. Op 18 mei 2016 werd van beide panden de eerste paal de grond in gedraaid. Dertien maanden later ontving wethouder Meijer, die verantwoordelijk was voor de nieuwbouw, de sleutels, waarna de gemeente kon gaan proefdraaien. De gemeente heeft een Design, Build, Maintain, Finance en Operate (DBFMO)-contract voor de duur van 25 jaar met consortium De Groene Schakel. Het consortium bestaat uit de VolkerWessels ondernemingen Boele & van Eesteren, HOMIJ Technische Installaties en PCH Dienstengroep. Het ontwerp is van architectenbureau cepezed. Westlandse bedrijven die deel uitmaken van het consortium zijn Priva, Schwagermann en Elektravon.


Duurzaam

De nieuwe gebouwen hebben honderden zonnepanelen en een duurzame klimaatinstallatie met een PCM-buffer (warmte- en koudeopslag), waardoor ze CO2-neutraal zijn. Het gemeentehuis aan de Verdilaan biedt onderdak aan de publieksbalie, het historisch archief, de raadzaal en 130 werkplekken en heeft een oppervlakte van 5.280 m2. Het kantoorgebouw aan de Laan van de Glazen Stad heeft 397 werkplekken op een oppervlakte van 5.660 m2. Beide panden hebben gevels die geheel van glas zijn.


Samenwerking

“Westland heeft het gemeentehuis gekregen dat bij haar past”, aldus burgemeester Sjaak van der Tak in zijn toespraak tijdens de bijzondere raadsvergadering waarin het gemeentehuis officieel in gebruik genomen werd. “Dit stadhuis vertelt het verhaal van Westland, op een Westlandse manier: wars van poeha, gericht op innovatie, transparantie en duurzaamheid.”  De nieuwe huisvesting, die dankzij goede samenwerking tussen de gemeente en De Groene Schakel snel tot stand is gekomen, stimuleert samenwerking en ontmoeting en vergroot de efficiency en kwaliteit van de gemeentelijke dienstverlening.

De locaties van de oude gemeentekantoren in Naaldwijk, Monster, ’s-Gravenzande en Wateringen worden herontwikkeld.  


Historie aanbesteding

In december 2012 nam de gemeenteraad van Westland het besluit om in Naaldwijk een gemeentehuis aan de Verdilaan en een kantoorgebouw aan de Laan van de Glazen Stad te bouwen. Een klein jaar later, in oktober 2013, werd besloten hiervoor een DBFMO-aanbesteding uit te voeren. De keuze voor DBFMO houdt in dat in één aanbesteding het ontwerp, de bouw, de financiering, het onderhoud en de facilitaire dienstverlening (catering, beveiliging en schoonmaak) worden uitbesteed aan één partij en niet, zoals bij een traditionele aanbesteding, aan meerdere afzonderlijke partijen. In augustus 2015 werd de opdracht om het nieuwe gemeentehuis te bouwen gegund aan consortium De Groene Schakel.


De foto's van de officiële opening zijn gemaakt door Thierry Schut.


Film


04 juli 2017

Sleutel nieuw gemeentehuis Westland overgedragen aan gemeente

Wethouder Bram Meijer van de gemeente Westland heeft op 3 juli de sleutel van het nieuwe gemeentehuis ontvangen uit handen van directeur Piet van Hoeven van consortium De Groene Schakel. Dit betekent dat de gemeente nu kan gaan proefdraaien met de ICT-voorzieningen en de organisatie- en dienstverleningsprocessen. Vanaf 28 augustus kunnen inwoners in het gemeentehuis aan de Verdilaan in Naaldwijk terecht voor hun paspoort, rijbewijs of andere producten en diensten. De medewerkers van de gemeente hebben hun werkplek vanaf dat moment in het kantoorgebouw aan de Laan van de Glazen Stad in Naaldwijk. Consortium De Groene Schakel bestaat uit de VolkerWessels ondernemingen Boele & van Eesteren, HOMIJ Technische Installaties en PCH Dienstengroep. Het ontwerp is van architectenbureau cepezed. Westlandse bedrijven die deel uitmaken van het consortium zijn Priva, Schwagermann en Elektravon.


Wethouder Meijer is tevreden. “De bouw van beide panden heeft ongeveer 13 maanden in beslag genomen. Door alle partijen is keihard gewerkt om de sleuteloverdracht volgens planning op 3 juli te laten plaatsvinden. Het is een mooie prestatie dat dit is gelukt. Net als na de oplevering van een woning wordt de komende weken nog een aantal kleine gebreken hersteld.”


Eerste paal

Na jaren van discussie nam de gemeenteraad in december 2012 het besluit om aan de Verdilaan een publieks- en bestuurscentrum neer te zetten en aan de Laan van de Glazen Stad een kantoorgebouw voor medewerkers. Na een aanbesteding werd de opdracht om het nieuwe gemeentehuis te bouwen in augustus 2015 gegund aan consortium De Groene Schakel*. Op 18 mei 2016 werd van beide panden de eerste paal de grond in gedraaid.

Fotografie: Lukas van der Wee | cepezed


27 januari 2017

Hoogste punt gemeentehuis Westland gevierd

Waar de bouw van het nieuwe gemeentehuis Westland in mei 2016 startte, vierde consortium De Groene Schakel 26 januari 2017 dat de hoogste punten van beide gebouwen zijn bereikt. Samen met de bouwplaatsmedewerkers werd het heugelijke feit gevierd in het nieuwe kantoor voor de medewerkers, aan de Laan van de Glazen Stad in Naaldwijk. Als symbolische handeling hesen beide uitvoerders een vlag naar de nok van het pand.


Bouwupdate

Onze laatste voortgangsinformatie betrof het heiwerk en inmiddels zijn wij zes maanden verder. Sinds dien is op beide locaties de stalen draagconstructie met vloeren gemonteerd en hebben wij de gevels gesloten. Afgezien van enkele bevoorradingsstroken zijn de gevels dicht. Het dak van de locatie Verdilaan is eind december wind- en waterdicht gemaakt en op de Laan van de Glazen Stad gebeurde dat in januari. Met het dichtzetten van de daken en gevels zijn ook de primaire installaties gemonteerd in de gebouwen. Ook is gestart met de afbouw. Eind december is de wandenbouwer volop aan de gang gegaan en begin januari zijn de eerste dekvloeren gesmeerd.


Werkzaamheden komende maanden

Voor de komende 2 maanden (februari en maart) staat gepland dat de daken en gevels volledig dicht worden gemaakt en afgewerkt. Dat betekent dat de laatste houten panelen worden verwisseld voor glas en sandwichelementen en dat de dakranden worden afgewerkt. Op de daken worden de zonnepanelen en alle kanalen en leidingen gemonteerd. Binnen gaat de afbouw van wanden, vloeren en plafonds door.


Film

Ook is er een nieuwe versie van de time lapse camera's die op de bouwplaatsen hangen. Bekijk hier de update van de bouw tot het eind van 2016.


terug omhoog