Projectwebsites

Informatie

Het kantoor als energieproducerende werkplek

Voor netwerkbedrijf Alliander heeft Boele & van Eesteren een zeer duurzame huisvesting gerealiseerd op bedrijventerrein Nieuwgraaf in Duiven voor ruim 1.200 medewerkers. Door middel van 'co-creatie' met medewerkers van Liander is het definitief ontwerp bepaald voor de vijf gebouwen, die overkapt worden door een 'klimaatkas' met een zwevend dak. Het complex voorziet in de eigen energiebehoefte en levert bovendien energie aan de omgeving. Tijdens de bouw, die in april 2013 van start is gegaan, zijn de grondstoffen en materialen van de oorspronkelijke gebouwen hergebruikt. Het complex is in augustus 2015 opgeleverd. 



De innovatieve aanpak en het opwekken van schone energie sluit aan bij de wens van de gemeente Duiven om ruimte te bieden aan bedrijven die streven naar een duurzame energiehuishouding. Alliander wil zijn duurzame aanpak vertalen in gebiedsontwikkeling. Alliander en de gemeente Duiven zijn daarom de eerste twee partners in een 'Groene Alliantie' die er naar streeft bedrijventerrein Nieuwgraaf te verduurzamen. 


Het Nieuwe Werken

Vanuit zowel economisch, esthetisch als ecologisch oogpunt zijn binnen het concept voor de nieuwe huisvesting  de bestaande gebouwen behouden en aangepast. De vijf panden worden verbonden door een overkapping waardoor er één efficiënt gebouw met een groot atrium is ontstaan.  Door deze indeling van het conplex wordt het energieverbruik gereduceerd en het comfort van de werkomgeving vergroot.  Door de inzet van zonnepanelen en het gebruik van grondwater voor warmte/koudeopslag is het complex CO2-neutraal en in staat om te voorzien in de eigen energiebehoefte. De overcapaciteit wordt geleverd aan de omgeving. Tijdens het aanpassen van de gebouwen gold 'afval als grondstof' als uitgangspunt waarbij het materiaal dat overbleef is hergebruikt op het terrein. Nieuwe materialen zijn recyclebaar en regenwater wordt door het dak opgevangen voor koeling en als spoelwater voor de toiletten. Het gebouwencomplex is ingericht volgens de principes van Het Nieuwe Werken met in totaal ruim 850 flexibele werkplekken. De totale oppervlakte is door het zeer efficiënte ontwerp beperkt gebleven tot 15.000m². 

VolkerWessels Vastgoed en Architectenbureau RAU zijn verantwoordelijk voor het ontwerp van het complex in Duiven. Het projectteam bestond daarnaast uit Fokkema & Partners (interieur), Innax (installaties), Boele en van Eesteren (bouwkundige werkzaamheden), Kuiper Compagnons (landschap), van Rossum Raadgevende Ingenieurs (constructie) en Turntoo (systeem innovatie).