Complexiteit reduceren is ons op het lijf geschreven. Wij gaan geen uitdaging uit de weg en zijn trots op de projecten die we voor onze opdrachtgevers mogen realiseren.

Utiliteitsbouw

Inntel Hotel Scheveningen

Onderdeel van de herontwikkeling van het Noordelijk Havenhoofd Scheveningen is  het ontwerp en de realisatie van een Inntel Hotel op de kop van het havenhoofd, waarbij deze markant het einde...

Lees meer

Nieuw Kijkduin

Direct aan de Kijkduinse boulevard realiseert Boele & van Eesteren binnenkort ‘Nieuw Kijkduin’. Nieuw Kijkduin is onderdeel van de nieuwe skyline aan de boulevard van Kijkduin. De...

Lees meer

Valley Amsterdam

Bouwcombinatie Valley Amsterdam (Boele & van Eesteren | G&S Bouw), is in augustus 2017 gestart met de realisatie van Valley op   de Amsterdamse Zuidas . Valley   wordt in...

Lees meer

terug omhoog

Het Strijkijzer, Den Haag

Boele & van Eesteren realiseerde een circa 130 meter hoge woontoren op een minibouwplaats van slechts 800 m², ingesloten door een continue stroom van trams, bussen,...

Lees meer

Gemeentehuis Westland

Boele & van Eesteren heeft als onderdeel van consortium De Groene Schakel het nieuwe gemeentehuis Westland gerealiseerd. De DBFMO opdracht voor het consortium bestond uit het realiseren van...

Lees meer

Schoolcampus + zorg Merem

Op het terrein van Merem heeft Boele & van Eesteren een nieuwe school voor speciaal onderwijs van De Kleine Prins met een behandelcentrum voor kinderrevalidatie van Merem gerealiseerd. Dit is...

Lees meer

×

Het Strijkijzer, Den Haag

Boele & van Eesteren realiseerde een circa 130 meter hoge woontoren op een minibouwplaats van slechts 800 m², ingesloten door een continue stroom van trams, bussen, auto’s en fietsers op één van de drukste punten van Den Haag. Om de veiligheid te garanderen en logistieke problemen het hoofd te bieden, hebben we bij de aanbesteding een alternatieve aanbieding gedaan. Dankzij de toepassing van geprefabriceerde betonelementen konden we de klus daardoor met een jaar inkorten. We bouwden elke week twee complete verdiepingen wat een besparing in tijd en minder overlast voor Den Haag opleverde.


'Het Strijkijzer'

Naast station Hollands Spoor staat het 132 m hoge Strijkijzer als trots baken in de stad. Op dit knooppunt van infrastructuur was het bouwen van een toren bijna onmogelijk. Door een slim alternatief bouwsysteem in prefab beton bleek het voor de aannemer haalbaar om deze woontoren op een kostenefficiënte wijze te realiseren. Voor Boele & van Eesteren betekende dit ‘werken op een postzegel’.

‘Het Strijkijzer', een circa 130 meter hoge woontoren, staat op één van de drukste plekken van Den Haag. De slanke toren heeft 42 verdiepingen. Er zijn 351 woningen en in de onderste verdiepingen zijn onder andere werkruimten, een grand café en een wasserette gerealiseerd. Op het panoramaterras op de 41e etage kunnen bewoners en bezoekers genieten van het uitzicht over Den Haag. Kenmerkend voor het plein zijn de chaotische verkeersstromen.


Hoogbouw woontoren in prefab beton

Voor de bouw van de hoogste woontoren in Den Haag is een speciaal bouwsysteem met prefab betonnen elementen ontwikkeld. Door de elementen droog te stapelen bleek een hoge bouwsnelheid mogelijk. Dat was zeer belangrijk omdat de toren is ingesloten door wegen en een tramverbinding, waarvoor de noodzaak ontstond de bouwoverlast sterk te beperken. Het hijsen van de grote staalelementen (tot 24 ton) kon bijvoorbeeld alleen 's nachts tussen 1 en 5 uur plaatsvinden. Naast de toren zijn er vrijwel geen opslagmogelijkheden, zodat er rechtstreeks vanaf de vrachtwagen gebouwd is. De omstandigheden waren daardoor zeer ingewikkeld, maar met de bouw van Het Strijkijzer is aangetoond dat het mogelijk is om in binnenstedelijk gebied een dergelijke toren veilig en snel te realiseren binnen het strenge veiligheidsplan van de gemeente Den Haag.


Spectaculaire toren

De spectaculaire woontoren heet Het Strijkijzer, naar analogie van het bekende driehoekige Flatiron gebouw uit 1903 in New York. Hier zag architect Paul Bontenbal van AAArchitecten het effect van een dergelijke scherp gevormde toren op de ruimte. Bontenbal stoorde zich al jaren aan de ongedefinieerde ruimte rond het Rijswijkseplein in het centrum van Den Haag. Een chaotisch geheel dat door het ontbreken van pleinwanden niet als zodanig herkenbaar was. Daarom lanceerde hij in 1996 het idee voor bebouwing aan het Rijswijkseplein, om een aanzet te geven tot transformatie van de bestaande chaos in een stedelijk plein. Een zoektocht naar draagvlak voor zijn plan leidde tot het verkrijgen van medewerking van de gemeente en het opdrachtgeverschap door Vestia. De beschikbare grond ligt driezijdig ingeklemd tussen rooilijnen. Hieruit volgde de driehoekige vorm van de toren.


Internationale waardering

Het Strijkijzer heeft de gouden Emporis Skyscraper Award 2007 gewonnen als ‘beste wolkenkrabber op het gebied van design en functionaliteit'. Deze belangrijke internationale prijs wordt jaarlijks uitgereikt door Emporis. Het Strijkijzer is de eerste Nederlandse winnaar van de prestigieuze prijs en laat daarmee de concurrenten als de Newton Suits in Singapore (zilveren award) en de Ontario Tower in Londen (bronzen award) achter zich. De Emporis Skyscraper Award is een architectonische erkenning voor wolkenkrabbers die in het jaar van de prijsuitreiking zijn opgeleverd.

Eerdere prijswinnaars zijn de 30 St. Mary Axe in Londen, Taipei 101 in Taipei, de Turning Torso in Malmö en de Hearst Tower in New York. Om in de prijzen te kunnen vallen, moeten de genomineerde gebouwen tenminste 100 meter hoog zijn. Het Strijkijzer aan het Rijswijkseplein in Den Haag voldoet met z'n ruim 132 meter ruim aan deze eis.

Kijk voor meer informatie, en het officiële persbericht van Emporis, op Emporis Award 2007.


Feiten & cijfers


Vestia Den Haag Zuid-Oost


AAArchitecten, Den Haag


Ceres projecten, Den Haag


Corsmit Raadgevend Ingenieursbureau, Rijswijk


Boele & van Eesteren, Rijswijk


351 woningen, fietsenstalling, horecaruimte, kantoorruimte, panoramaterras


Woningbouw en Utiliteitsbouw


30.450 m²


Opgeleverd, oktober 2007

Het Strijkijzer

Start de video

Gerelateerde items

Nieuws

Emporis Skyscraper Award voor Het Strijkijzer Het Strijkijzer wint Nieuwe Stad Prijs 2007. Het Strijkijzer gekroond
terug omhoog

Iedere organisatie zijn eigen proces

Aansluiten op uw organisatie en snappen waar uw behoeften liggen is een belangrijk onderdeel van ons werk. Onze grote kracht hierbij is onze procesmatige aanpak. Dat begint met inventariseren en luisteren. Want alleen op die manier kunnen we alle mogelijkheden en onmogelijkheden in kaart brengen. Wij doen dit liever aan het begin van het proces, zodat u verzekerd bent van een goede uitvoering. In overleg met u maken we duidelijke keuzes en laten we niet veel aan het toeval over.


Zorg

De processen van een zorginstelling zijn ons vertrekpunt
Wanneer een goede behandeling, rust en ruimte belangrijk zijn voor uw cliënten, staan wij graag voor u klaar om het juiste klimaat te scheppen waarmee u het verschil kunt maken in de gezondheidszorg. Uit ervaring weten wij dat de indeling en invulling van een ziekenhuizen en zorginstellingen lastig te bepalen is aan het begin van de bouw. Wij houden hier rekening mee en richten onze processen en de afwerking zo in dat u gaandeweg het traject nog wijzigingen aan kunt brengen. Wel zo flexibel.

Hieronder staan enkele door ons gerealiseerde zorginstellingen:


Onderwijsinstellingen

Onderwijs is bouwen aan de toekomst
Uw leerlingen de beste leeromgeving bieden en die laten bouwen is voor een schoolbestuur een mooie en belangrijke stap. Eens tap waar veel verantwoordelijkheid bij komt kijken en waar veel belangen spelen. Wij spelen hierop in door u te betrekken bij de bouw. Door controlemomenten in te bouwen en het proces van tevoren uit te stippelen. Op die manier nemen we zorgen en onzekerheid weg. Wel zo’n veilig gevoel.

Hieronder staan enkele door ons gerealiseerde onderwijsinstellingen:


Kantoren

Uw nieuwe kantoor is ons visitekaartje
Of u nu alleen in een nieuw kantoor wilt beleggen of het zelf betrekt, een nieuw pand heeft nogal wat voeten in de aarde. Wij ontwikkelen, bouwen en nemen in onderhoud, afhankelijk van uw wensen. Bent u geïnteresseerd in total cost of ownership of gaat u voor een vaste bouwprijs? Wij gaan graag met u in gesprek over uw wensen en eisen.

Hieronder staan enkele door ons gerealiseerde kantoorgebouwen:

Meer projecten en informatie kunt u vinden bij Utiliteitsbouw, projecten. 


Publiek domein

Binnenstedelijk en van iedereen
We hebben heel wat musea, stations, vertrekhallen, stadskantoren, ministeries en bibliotheken
gebouwd en gerenoveerd in de loop van de tijd! Vaak middenin de gebouwde omgeving als onderdeel van een binnenstedelijke herontwikkeling. Een vak apart, waar we niet over uitgepraat raken.

Hieronder vindt u enkele door ons gerealiseerde publieke projecten:


terug omhoog

De voordelen van een ontwikkelende bouwer

Wij zijn een ontwikkelende bouwer en we zien dat juist op het raakvlak van deze twee disciplines voor u veel winst te behalen valt. U profiteert hiermee namelijk van de wederzijdse expertise van onze medewerkers waardoor we al in de ontwikkelingsfase een plan op haalbaarheid toetsen aan de bouwpraktijk. Ook bij de meest complexe projecten. Het is daarom heel logisch dat we soms ook de financiering en de verkoop voor onze rekening nemen.

Door efficiënt te ontwikkelen realiseren we een hoger rendement voor onze opdrachtgevers. Omgekeerd profiteren onze bouwers van de kennis van hun ontwikkelende collega's. Deze kruisbestuiving van ontwikkelaars en bouwers leidt tot commercieel succesvolle innovaties, zoals de nieuwste prefab toepassingen in hoogbouw, woningbouw, renovatie en zorg. De projecten die we in eigen beheer ontwikkeld hebben, kunt u hieronder vinden.


terug omhoog

Parc Drieën-Huysen, Vlaardingen

Met Parc Drieën-Huysen heeft Boele & van Eesteren een aantrekkelijke plek gerealiseerd met samenhang in de architectuur en zorgvuldige vormgegeven buitenruimtes. Een plek waar mensen...

Lees meer

Ronsseveld Gouda

Ronsseveld is een aantrekkelijk woongebied dat Boele & van Eesteren in eigen beheer, in nauwe samenwerking met Zorgpartners Midden Holland en de woningcorporatie, ontwikkeld heeft. Het...

Lees meer

Rabobank, Alphen a/d Rijn

Rabobank Rijnstreek is in het najaar van 2008 opgeleverd door Boele & van Eesteren in samenwerking met DuPrie Bouw & Ontwikkeling. Het project maakt onderdeel uit van het project Alpha...

Lees meer

terug omhoog

Contractvormen

Er zijn vele contractvormen in de bouw bekend die u ook allemaal in ons projectenoverzicht tegenkomt. Bouwteam, Design & Build (D&B), Design Build Maintain (DBM), Design Build Finance Maintain & Operate (DBFMO), Engineering & Build (E&B), ieder contract vraagt om een andere manier van samenwerken en andere samenwerkingspartners. En bij iedere samenwerking is het de zwakste schakel die het succes van het project bepaalt. Vandaar dat wij onze partners heel zorgvuldig kiezen en met sommigen al vele jaren samenwerken. Daarnaast willen wij een sterke partner voor onze relaties zijn. Een partij waar men van op aan kan en die doet wat zij belooft. Tussentijdse evaluaties, Lean en BIM zijn allemaal manieren van werken die hieraan bijdragen en die wij inmiddels voor diverse projecten met succes inzetten.


terug omhoog

Duurzaamheid

De duurzaamheidsambities van onze opdrachtgevers zijn ons niet snel te hoog. BREEAM, LEED, Green Calc+ zijn de afgelopen jaren in alle hoogten en combinaties toegepast. Voor iedere duurzaamheidsuitdaging vinden we een oplossing die we vervolgens ook in andere projecten toepassen en doorontwikkelen.

Zo hebben we de duurzame afvoer van afvalstromen inmiddels op meerdere werken geoptimaliseerd op basis van onze ervaringen tijdens de bouw van het TNT GREEN Office waar we een scheidingspercentage van maar liefst 100 % realiseerden! Door afval al op de bouw te scheiden wordt hergebruik van een groter deel makkelijker. Hierdoor dragen we actief bij aan het verlagen van de vraag naar nieuwe, primaire grondstoffen. Lees meer hierover in Duurzaam


terug omhoog

Verfrissend, vernieuwend, vertrouwd

C. Huffmeijer, Raad van Bestuur HagaZiekenhuis

“VolkerWessels heeft in zijn aanbieding laten zien het gedachtegoed van het HagaZiekenhuis goed te kunnen vertalen in zowel het ontwerp als in de voorgestelde samenwerkingsvorm voor de uitvoering.” 


Nieuw Visitekaartje

W. Kuiper, algemeen directeur KUBO

“Als ik mensen vertel dat jullie twee maanden eerder opgeleverd hebben gelooft niemand me want doorgaans loopt een bouw altijd uit. Ik ben er dan ook echt blij mee. Dit kantoor is ons visitekaartje naar onze opdrachtgevers en het gaat ons intern helpen om nog beter samen te werken.”


terug omhoog