Zoeken

Eerste karakteristieke gevelkolommen OCC geplaatst

BEE05302_1.jpg

De eerste iconische gevelkolom van het nieuwe onderwijs- en cultuurcomplex (OCC) aan het Spui is woensdagmorgen geplaatst door bouwcombinatie Cadanz. De komende dagen worden nog zes kolommen van het OCC neergezet. Uiteindelijk krijgt het gebouw, verdeeld over vier zijden, vijftig gevelkolommen. De markante kolommen lijken op reusachtige stemvorken en zijn beeldbepalend voor het definitieve uiterlijk van het OCC.

Verantwoordelijk wethouder Boudewijn Revis: “Het onderwijs- en cultuurcomplex wordt een icoon in de stad en het kloppend hart van cultureel Den Haag. Met de plaatsing van deze gevelkolommen toont dit bijzondere gebouw de eerste contouren van haar gezicht.”

De betonnen kolommen hebben een hoogte van twaalf meter en wegen per stuk zo’n 23 ton. Om het reguliere wegverkeer in de Haagse binnenstad zo min mogelijk tot last te zijn, vindt de aanvoer in alle vroegte, voor 7.00 uur, plaats. De kolommen vormen als onderdeel van de dragende constructie een uitwendig skelet, de gevel wordt goeddeels van glas. Door hun kenmerkende uiterlijk dragen de ‘stemvorken’ op die manier niet alleen de constructie van het gebouw maar ook de identiteit.

Eerste gevelelement onderwijs- en cultuurcomplex
Bekijk video

Onderwijs- en Cultuurcomplex

Het onderwijs- en cultuurcomplex gaat onderdak bieden aan vier Haagse culturele topinstellingen: het Residentie Orkest, het Nederlands Dans Theater, het Koninklijk Conservatorium en het Dans- en Muziekcentrum dat nu nog in het Zuiderstrandtheater zit. Het vormt daarmee de ziel van het culturele hart van Den Haag waar ook het Theater aan het Spui, het Filmhuis, de Nieuwe Kerk, de openbare bibliotheek en het Atrium van het Stadhuis deel van uitmaken. Ontworpen door architecten Patrick Fransen en Jo Coenen wordt het OCC niet alleen een markant, maar ook een duurzaam gebouw. En met vier ‘voorgevels’ vooral een open en toegankelijke ontmoetingsplaats voor zowel liefhebbers van muziek en cultuur, als passanten en winkelend publiek.

Spuikwartier

Het wordt het middelpunt van het nieuwe Spuikwartier: een veelzijdig en bruisend gebied, centraal gelegen tussen de treinstations en het winkel- en uitgaanscentrum van Den Haag. Een gebied waar wonen, werken, hoger onderwijs en cultuur samen komen. Met een vernieuwd Spuiplein als ontmoetingsplaats, wandelroute en openluchtpodium. En drie fraaie woontorens die de kenmerkende Haagse skyline afmaken.

 

Fotografie: Martijn Beekman

Op de hoogte blijven van project updates? Ontvang onze nieuws alerts in je mailbox!