icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Sterrenberg

Sterrenberg Zorggebouwen

In een bosrijke omgeving op het terrein van Abrona in Huis ter Heide heeft Bouwcombinatie Sterrenberg, bestaande uit Boele & van Eesteren en Bébouw-Midreth, in opdracht van VolkerWessels Vastgoed zeven nieuwe Zorggebouwen gebouwd. De zorggebouwen die gerealiseerd zijn op Sterrenberg staan in dienst van de cliënten van Abrona, mensen met een verstandelijke beperking.

Oppervlakte
14.500 m²
Aantal eenheden
7 zorggebouwen
Uitvoeringsperiode
Juni 2010 - oktober 2014
Zorg 08

Abrona

Abrona is een innovatieve christelijk georiënteerde organisatie die opereert in de provincie Utrecht en gericht is op mensen met een verstandelijke beperking. Abrona biedt hen een brede dienstverlening aan; zij ondersteunt circa 2.000 cliënten bij wonen, werken, leren, logeren en de dagbesteding. Tevens biedt Abrona haar cliënten diagnostiek en behandeling. Stichting Abrona is de eerste zorginstelling die via een Europese aanbesteding via een concurrentiegericht dialoog een dergelijk project realiseert. Het totale bouwplan van 'Sterrenberg' bevat ook 480  woningen.

Omgekeerde integratie

De zorggebouwen van Sterrenberg zijn ontworpen door Soeters van Eldonk Architecten en Van Egmond Totaal Architectuur. Beide bureaus zijn eveneens de ontwerpers van de woningbouw op deze locatie. De architectuur van de marktwoningen en zorggebouwen sluit naadloos op elkaar aan, waardoor de zorggebouwen, met een kleinschalige uitstraling, passend zijn opgenomen in de verschillende buurtjes op Sterrenberg. Omgekeerde inregratie is het concept van Sterrenberg: de cliënten van Abrona met een verstandelijke beperking die hier reeds woonden, hebben met de komst van 400 marktwoningen nieuwe buren gekregen. Op deze manier profiteert iedereen; de cliënten van de zorggebouwen zijn blijven wonen in hun vertrouwde omgeving en de nieuwe bewoners van Sterrenberg zijn komen wonen in een schitterende, ruim opgezette wijk met veel groen en relatief weinig woningen. Voor de uitontwikkeling van de zorggebouwen en het vormgeven van het proces van omgekeerde integratie voor de nieuwe wijk is samengewerkt met ZorgID.

VolkerWessels Vastgoed

Sterrenberg is een ontwikkeling van VolkerWessels Vastgoed in samenwerking met ZorgID. De infrawerkzaamheden en terreininrichting zijn uitgevoerd door KWS Infra en Gebr. Van Kessel Sport en Cultuurtechniek. VolkerWessels Vastgoed is een werkmaatschappij binnen de VolkerWessels groep en houdt zich bezig met de creatie, ontwikkeling en realisatie van kwalitatief hoogwaardige leef-, woon- en werkomgevingen.

Meer zien?

Bekijk bijgaande video voor een impressie van de werkzaamheden.

Partijen

Opdrachtgever
Sterrenberg v.o.f.
Architecten
Soeters van Eldonk Architecten
Van Egmond Totaal Architectuur
Constructeur
CAE Nederland
Uitvoering
Boele & van Eesteren
Bébouw Midreth