icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Utrecht

Stadskantoor

Het Stadskantoor Utrecht is met een hoogte van 92 meter één van de hoogste en grootste stadskantoren van Nederland. Met 8.000 ton staal bevat dit gebouw de grootste staalconstructie van ons land.

Oppervlakte
66.000 m²
Uitvoeringsperiode
April 2011 - juni 2014
Stadskantoor 02

Complex en ambitieus

De realisatie was complex en ambitieus. Naast de enorme omvang van het gebouw, bevond het bouwterrein zich direct naast één van de drukste stationsgebieden. Daarnaast bleef de Jaarbeurstraverse, de verkeersader voor voetgangers tussen Utrecht CS en winkelcentrum Hoog Catherijne enerzijds en de Jaarbeurs en het busstation anderzijds tijdens de eerste periode van de bouw direct naast en boven het bouwterrein in gebruik.

Centrale punt van de stad

Het stadskantoor is voor de Utrechter het centrale punt waar men terecht kan voor bijna alle gemeentelijke diensten en producten. Het gebouw staat aan de westzijde van het station aan de huidige Mineurslaan, naast de stationsentree van het Jaarbeursplein. Met het stadskantoor in het Stationsgebied is de gemeente beter zichtbaar, vindbaar en bereikbaar.

Verbeterde samenwerking

Stadskantoor Utrecht omvat 66.000 m² en is een van de grootste gebouwen die vanaf medio 2011 is gebouwd in Nederland. De gemeente Utrecht heeft in mei 2012 het pand gekocht van NS Poort. Het biedt onderdak aan elf gemeentelijke diensten, die verdeeld waren over verschillende locaties in de stad. Het is de bedoeling dat de samenwerking tussen de gemeentelijke diensten verbetert doordat zij vanuit één gebouw werken. In het nieuwe gebouw zijn 2.500 werkplekken. Omdat een deel van de medewerkers in deeltijd werkt, is dat voldoende voor de in totaal zo'n 3.000 medewerkers.

Het project werd gerealiseerd door Bouwcombinatie SKU, een samenwerking tussen Boele & van Eesteren en haar zusterbedrijf G&S Bouw. De bouw is in april 2011 gestart. De oplevering heeft medio 2014 plaatsgevonden.

Timelapse Stadskantoor Utrecht

Meer zien van de bouw van Stadskantoor Utrecht? Bekijk dan bijgaande video over het bouwproces. 

Partijen

Opdrachtgever
NS Stations
Architect
Kraaijvanger
Constructeur
Zonneveld Ingenieurs