icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

Het Stadhuis Utrecht is het bestuurlijk middelpunt van de stad en zetelt al sinds zes eeuwen op deze locatie, de tien afzonderlijke gebouwen bestaande uit middeleeuwse stadspanden en -kastelen zijn in de loop der eeuwen samengevoegd. Het complexe ontwerp voor de renovatie en de nieuwbouw is van de Spaanse architect Enric Miralles.

Uitvoeringsperiode
oktober 2000 opgeleverd
Stadhuis 11

Het stadhuis

Miralles kreeg van het stadsbestuur de opdracht het stadhuis toegankelijker, opener en overzichtelijker te maken voor het publiek. Dit alles moest gebeuren zonder de rijke historie van de panden geweld aan te doen. Op 30 augustus 2000 opende Koningin Beatrix het stadhuis Utrecht dat door de kenners inmiddels omschreven wordt als een combinatie van Spaans temperament met Hollandse nuchterheid.

Partijen

Opdrachtgever
College van Burgemeesters en Wethouders Utrecht
Architect
Enric Miralles Benedetta Tagliabue Aarquitectes associats
Constructeur
Pieters Bouwtechniek
Uitvoering
Boele & van Eesteren
Bouwmij