icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Rijswijk

Shell International Exploration

Eind 2004 heeft Boele & van Eesteren de grootschalige renovatie en gedeeltelijke nieuwbouw van het Shell-complex aan de Volmerlaan te Rijswijk gerealiseerd. Naast Houston (USA) is de vestiging in Rijswijk de grootste research-afdeling van Shell.

Programma
Renovatie / nieuwbouw kantoorgebouw
Uitvoeringsperiode
2004 - 2007
Shell 02

"World-Class" gedachte

Reeds in 1998 is na een aantal jaren het huidige bestek tot stand gekomen. Vervolgens zijn de ambitieuze ideeën van architect Han Rotgans van Architectenbureau Van den Broek & Bakema in de archiefruimte beland, daar Shell de investeringen destijds niet verantwoord achtte. Toch heeft men de zaken in mei 2000 aanbesteed en is in december opdracht gegeven voor de grootschalige verbouwing en uitbreiding. Men zou kunnen denken dat na zo'n lange voorbereiding van het ontwerp, nauwelijks iets nieuws toe te voegen was. Na de start van het project heeft men de bouwplannen echter ingrijpend gewijzigd. Men wilde er iets moois van maken: de oliesjeik moet in zijn Rolls Royce op bezoek kunnen komen in Rijswijk en het idee krijgen dat hij op een bijzondere locatie terechtgekomen is. De "World-Class" gedachte was geboren.

De ‘spie-vormige’ aanbouw: Mainstreet

Nadat het tijdelijk restaurant, dagelijks plaats biedend aan tenminste 1.000 personeelsleden, in februari 2001 opgeleverd werd, is gestart met een omvangrijke asbestsanering en de sloop van het bestaande restaurant en de kantoorvleugels L3 en L7. Tijdens de sloop werd tevens gestart met de bouw van een aantal aangrenzende bouwdelen, waaronder de uitbreiding van het bestaande restaurant en de "Mainstreet", een spievormige aanbouw met een klimaatgevel van ca. 75 bij 15 meter, voorzien van loopbruggen naar de diverse bouwdelen.

Transparante uitstraling

Gemetselde gevels hebben plaats gemaakt voor natuursteen bekleding, bestaande vliesgevels zijn vervangen door nieuwe klimaatgevels. Verder zijn de technische installaties geheel vervangen. De afbouw kenmerkt zich door de toepassing van veel natuursteen, roestvrij staal en glas. Het geheel dient, zoals de architect Han Rotgans van Architectenbureau Van den Broek & Bakema het zelf graag noemt, een "transparante" uitstraling te hebben.

Partijen

Opdrachtgever
Shell International Exploration en Production
Architect
Van den Broek en Bakema
Constructeur
Tebodin
Uitvoering
Boele & van Eesteren