icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Schiedam

Nolet Destilleerderij

Jeneverstokerij Nolet aan de Buitenhaven is de enige overgebleven stokerij vlakbij het centrum van Schiedam.

Oppervlakte
15.010 m²
Programma
Destilleerderij
Uitvoeringsperiode
oktober 2007 opgeleverd
Nolet Distillery

Een tunnel die alles verbind

Wegens groot succes in Amerika was uitbreiding en modernisering van de fabriek noodzakelijk. Het nieuwe fabriekscomplex met museum en distributiecentrum moest binnen de kleinschalige, historische context passen met zware eisen ten aanzien van functionaliteit, veiligheid en milieu. De in prefab nieuw gebouwde molen – de hoogste ter wereld – wekt energie op voor het hele plan. Een tunnel onder de haven verbindt alle onderdelen met elkaar. Tijdens de verbouw, renovatie en nieuwbouw moest het productieproces gewoon doorgaan. 

Een hoogwaardige afwerking

Realisatie in bouwteam van het binnenstedelijke fabriekscomplex van de bekende Jeneverstokerij. Het project moest worden gebouwd met behoud van belangrijke historische elementen en zware eisen ten aanzien van functionaliteit, veiligheid en milieu. Het plan omvat nieuwbouw en vervangende nieuwbouw van de productiefabriek van Nolet. Om de vervangende nieuwbouw mogelijk te maken zijn er in de bestaande fabriek eerst werkzaamheden uitgevoerd zodat de productie verplaatst kon worden. De productie is tijdens de werkzaamheden doorgegaan.

Nieuwbouw

De nieuwbouw omvat tevens een kelder ten behoeve van het parkeren door het personeel en een diepe kelder als aanzet voor een tunnel onder een havenverbinding. De toepassing van onderwater beton was onderdeel van de diepe kelder. De dakconstructie is zeer speciaal en bestaat uit stalen kolommen en gelamineerde houten liggers met daarop een dakvloer van golvende prefab houten elementen. Het gehele project kenmerkt zich door hoogwaardige afwerking. Zo is er onder andere door het hele complex een glazen loopbrug ten behoeve van bezoekers aangelegd.

Partijen

Opdrachtgever
Nolet Vastgoed, Schiedam
Architect
Van Mourik Vermeulen Architecten, Den Haag
Constructeur
Aronsohn Raadgevend Ingenieurs, Rotterdam
Uitvoering
Boele & van Eesteren, Rijswijk