icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Amsterdam

Nieuw Universiteitsgebouw

Het Nieuwe Universiteitsgebouw omvat ca. 31.000 m² bovengronds over 13 lagen en een 3-laagse ondergrondse parkeergarage van ca. 24.000 m².

Oppervlakte bovengronds
31.100 m²
Oppervlakte parkeergarage
24.000 m²
BREEAM
Excellent
Uitvoeringsperiode
September 2014 - september 2018
1859906.jpg

Het terrein van de VU

Het project is gerealiseerd op het terrein van de VU aan de De Boelelaan in Amsterdam-Zuid, wat wordt begrensd door De Boelelaan, het OZW-gebouw, het Energiecentrum en het Transitorium. Bouwcombinatie Campusplein, bestaande uit Boele & van Eesteren en Visser & Smit Bouw, heeft het gebouw medio 2018 casco overgedragen aan opdrachtgever Stichting VU-VUMC.

Ingetogen, flexibel & duurzaam

Het Nieuwe Universiteitsgebouw vormt samen met het O|2 gebouw de vervanging van het grootste deel van het huidige Wis- & Natuurkundegebouw (W&N). De initiële gebruikers van de kantoren zijn enkele bèta-onderzoeksgroepen. Er is ruimte voor onderwijsinnovatie zoals intensivering, digitalisering, gevarieerde studieplekken, ruimte voor ontmoeting en kenniswisseling. Het hart van het gebouw wordt gevormd door het atrium en op de begane grond komen een grand café en winkeltjes. Op de eerste verdieping komen multimediale bibliotheekvoorzieningen. Architecten Barry van Waveren en Jeroen van Schooten van Team V Architecten (voorheen Meyer en Van Schooten architecten) ontwierpen een ingetogen, flexibel en duurzaam (Breeam Excellent) gebouw. Het Nieuwe Universiteitsgebouw wordt een getrapt oplopend gebouw dat aan de campuskant zeven verdiepingen hoog is en aan de De Boelelaan twaalf verdiepingen telt. Het totaal beslaat 31.000 m2 dat vooral door de informatici van de VU én de UvA gebruikt zal worden en door studenten van alle faculteiten.

Parkeergarage

De nieuwe parkeergarage biedt plaats aan zo’n 600 auto’s en 1.300 fietsen. Door het ondergronds brengen van parkeren verbetert de kwaliteit van de openbare ruimte en ontstaat meer ruimte voor groen op de campus. Voor autoplekken zijn drie lagen beschikbaar met voorzieningen als oplaadpunten voor elektrische auto’s. De toegang tot de parkeergarage (in en uit) verloopt via de Van der Boechorststraat. De stalling voor fietsen wordt op de -1 laag gesitueerd, onder de nieuwe tussenstraat die ontstaat tussen het Nieuwe Universiteitsgebouw en OZW.

Benieuwd naar het eindresultaat?

Bekijk bijgaande video voor een impressie van de werkzaamheden van start bouw tot oplevering. 

Partijen

Opdrachtgever
Stichting VU-VUMC
Architect
Team V
Constructeur
ABT bv
Uitvoering
Boele & van Eesteren
Visser & Smit Bouw