icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Den Haag

ICC Permanent Premises

In het International Criminal Court (ICC) komen omvangrijke internationale (oorlogs-) misdadigers voor de rechter. Het programma van eisen voor de huisvesting kent dan ook de strengste veiligheidsmaatregelen en is hierdoor zeer complex. Het nieuwe hoofdkantoor van het ICC is gerealiseerd op het terrein van de voormalige Alexanderkazerne in Den Haag.

Oppervlakte
72.000 m²
Aantal eenheden
1200 werkplekken
3 rechtszalen
Uitvoeringsperiode
April 2013 - november 2015
13.jpg

Landschap rondom het gebouw

Het ontwerp was gevorderd tot en met de bouwaanvraag. Boele & van Eesteren heeft het  met dezelfde gecontracteerde adviseurs naar besteks- en werktekeningenniveau verder afgerond. Het project bestaat uit de bouw van vijf kantoren (Office Wings) en één zogenaamde Court Tower. Rondom het gebouw is een compleet landschap van 72.000 m² ingericht.

Strengste veiligheidsmaatregelen

Het project is uitgevoerd door de bouwcombinatie Courtys; een samenwerkingsverband tussen Boele & van Eesteren en Visser & Smit Bouw. De opdracht bestond uit de engineering en realisatie van het nieuwe Internationaal Strafhof in Den Haag. Bij het ICC Permanent Premises Den Haag komen omvangrijke internationale (oorlogs-) misdadigers voor de rechter. Voor de huisvesting van deze organisatie geldt een complex programma van eisen, met de strengste veiligheidsmaatregelen. Bijzonder is dat het project is uitgevoerd op basis van NEC 3 (Engineering & Construction): transparantie, samenwerking en kansen-/risicodeling en het (gezamenlijk) streven naar een optimale 'value for money' staan centraal.

De opdracht

Het gebouw huisvest 1200 werkplekken en 3 rechtszalen. Daarnaast zijn in het gebouw gerealiseerd:

  • een conferentiecentrum
  • een restaurant
  • een bibliotheek over internationaal strafrecht
  • wachtruimten voor getuigen
  • een perscentrum
  • magazijn en opslag

Tevens is er een overdekte fietsenstalling (425 plaatsen) en een verspreid wagenpark (511 plaatsen voor staf/bezoekers) gerealiseerd. De totale oppervlakte van het bouwterrein betrof ca. 70.000 m².

Partijen