icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

Bouwcombinatie FIRST, bestaande uit Boele & van Eesteren en Wessels Zeist, heeft kantoorgebouw FIRST Rotterdam gerealiseerd. Recht tegenover Rotterdam Centraal, op de meest prominente locatie van het Rotterdam Central District, markeert FIRST Rotterdam de entree naar de binnenstad.

Oppervlakte
55.000 m²
BREEAM
Excellent
Uitvoeringsperiode
December 2012 - november 2015
15130883.jpg

Een highlight in Rotterdam

FIRST is een statement van grootstedelijke dynamiek; haar ca. 128 meter hoge toren vormt een highlight in de Rotterdamse skyline. De realisatie van deze blikvanger vormde in meerdere opzichten een uitdaging; bouwen op één van de drukste punten van de stad waar veel voetgangers passeren. Tevens was er beperkt tot geen ruimte voor een bouwplaats, waardoor alles ‘just in time’ geleverd en gerealiseerd moest worden. Bouwcombinatie FIRST heeft de bouwtijd drastisch weten te verkorten door in het voortraject een alternatieve prefab constructie te bedenken. Hierdoor zijn er tijdens de realisatie grote voordelen in tijd en efficiency behaald. Ook is de gevel een belangrijk onderdeel van de stabiliteit gemaakt, waardoor er extra verhuurbaar oppervlak is ontstaan.

 

Herontwikkeling Weenapoint

De realisatie van FIRST Rotterdam is onderdeel van de eerste fase van de herontwikkeling van het Weenapoint te Rotterdam. Naast de nieuwbouw van FIRST is de bestaande Weenapoint-toren ingrijpend gerenoveerd. Het Koepelgebouw, een rijksmonument, heeft meer ruimte en groen om zich heen. De sculpturale wand van beeldhouwer Henry Moore aan het Weena is tijdelijk verplaatst geweest, maar heeft inmiddels weer prominente plek in de nieuwe gevel van het gebouw gekregen. Het totale gebied heeft een doordachte mix van stedelijke functies. In totaal omvat het circa 110.000  aan kantoorruimte, horeca, winkelvloeren, appartementen, een publiek binnenplein en parkeerfaciliteiten.

Prestigieuze Rotterdam Central District

De hoogwaardige en tijdloze architectuur van Architekten Cie past goed bij de ambities van het prestigieuze Rotterdam Central District: het vormen van een portal naar Europa. Vanaf 2012 is het Centraal Station immers uitgegroeid tot een ov-terminal op internationaal, nationaal en regionaal niveau. Met de HSL, Randstadrail, trein, metro, bus, tram en taxi. Een Europees zakencentrum waardig.

FIRST Rotterdam heeft het BREEAM-NL Excellent oplevercertificaat ontvangen. Lees meer over de getroffen duurzame maatregelen op de projectwebsite van FIRST Rotterdam.  

Benieuwd naar het eindresultaat?

Bekijk bijgaande video voor een impressie van de werkzaamheden van start bouw tot oplevering. 

Partijen

Opdrachtgever
FIRST Rotterdam CV
Architect
De Architekten Cie
Constructeur
Corsmit Raadgevende ingenieurs
Van Rossum Raadgevende ingenieurs

Downloads