icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Almere

Citadel Blok 1 - Stadshart

Blok 1 ofwel ‘Citadel', genoemd naar de straatnaam van het kruispunt, is een onderdeel van de zestien blokken uit het masterplan van Rem Koolhaas en gerealiseerd door Boele & van Eesteren.

Oppervlakte
52.240 m² (incl parkeren)
Programma
Parkeergarage
Winkels
Woningen
Uitvoeringsperiode
april 2006 opgeleverd
Citadel 15

Bouw op het oorspronkelijk maaiveld

Deze 16 blokken zijn ontworpen door atelier Christian de Portzamparc uit Parijs, en gerealiseerd door meerdere aannemers. Het binnenstedelijke bouwproject, bestaande uit een parkeergarage, winkels, woningen en appartementen, vormt een onderdeel van een totaal stadshart. Dit gedeelte van het stadshart buigt over de bestaande wegen. Hierdoor is een "benedenwereld" met parkeergarages, een busbaan en diverse ingangen naar winkels en woningen ontstaan. Door grote verdiepingshoogten en vides is er toch veel daglicht in dit gebied.

Bouw op het gebogen maaiveld

Op het nieuwe gebogen maaiveld, dat tussen de 3,5 tot 5,5 meter boven het natuurlijke maaiveld ligt, ontstaan verkeersvrije straten en pleinen. Hier bevinden zich 4 winkelgebouwen (A, B, C, D) welke optimaal bereikbaar zijn met auto en openbaar vervoer.

Bouw op het Winkeldek

Op de daken van A, B en D staan 46 woningen. Op B is bovendien een appartementtoren met 6 appartementen gerealiseerd. De ruimtes voor de woningen zijn met elkaar verbonden middels bruggen op ca 8 meter boven het genoemde straten en pleinen. Hierdoor ontstaat een nieuw woondek waar de entrees van de woningen gelegen zijn. Het woondek is voorzien van daktuinen met begroeiing en bestrating.

Partijen

Opdrachtgever
Ontwikkelingscombinatie Almere Hart CV
Architect
Atelier Christian de Portzamparc
Constructeur
Pieter Bouwtechniek
Uitvoering
Boele & van Eesteren