icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Duiven

Circulaire Herhuisvesting Liander

Het kantoor van Liander is een compleet nieuwe werkomgeving met vijf herontwikkelde gebouwen als uitgangspunt. Een zwevende overkapping levert als een ‘klimaatkas’ schone energie. De medewerkers hebben in co-creatiesessies zelf aan het ontwerp meegewerkt en meegedacht en gaan hier volgens de principes van ‘Het Nieuwe Werken’ aan de slag.

Oppervlakte
25.500 m²
BREEAM
Outstanding
Uitvoeringsperiode
April 2013 - augustus 2015
15148015.jpg

Duurzaamheid

Alliander bestaat uit de onderdelen Liander, Liandon en Endinet en deze vormen samen het netwerkbedrijf Alliander. Zij verzorgen de distributie van energie in grote delen van Nederland. Het complex heeft zonnepanelen en er wordt grondwater gebruikt voor de WKO. Met al deze maatregelen voorziet het gebouw geheel in de eigen energiebehoefte. Daarnaast wordt afval als grondstof gebruikt en krijgt materiaal dat overblijft op het terrein een nieuwe bestemming. Alle nieuwe materialen die zijn gebruikt kunnen gerecycled worden.

BREEAM-NL

De opdracht van Boele & van Eesteren omvatte de revitalisering, nieuwbouw en uitbreiding van bestaande gebouwen. De gebouwen worden onderling verbonden door een atrium van ca 4.000 m². Het atrium biedt naast een verbindingsfunctie tussen de gebouwen onderling ook mogelijkheden om te werken of te vergaderen. Bovendien heeft het atrium een belangrijke functie in het energieconcept van het gebouw. Kenmerkend voor het Atrium is het golvende dak (ca 6.500 m²) wat voorzien is van ET FE koepels. Deze koepels bestaan uit meerdere lagen kunststof die continu onder luchtdruk gehouden worden. Bovendien zijn de koepels essentieel voor het verkrijgen van het benodigde daglicht voor de gebouwen waarvan de ruimten aan de binnenzijde van het atrium liggen. De realisatie startte in april 2013 en in augustus 2015 zijn de werkzaamheden aan de nieuwe werkomgeving van Alliander afgerond. Het project heeft het hoogst mogelijke BREEAM-NL duurzaamheids Oplevercertificaat verworven: BREEAM-NL Outstanding.

Benieuwd naar het eindresultaat?

Bekijk bijgaande video voor een impressie van de werkzaamheden van start bouw tot oplevering. 

Partijen

Opdrachtgever
VolkerWessels Vastgoed
Architect
RAU Architecten
Constructeur
Van Rossum Raadgevende Ingenieurs
Uitvoering
Boele & van Eesteren