icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Vlaardingen

Buizengat

In Vlaardingen heeft Boele & van Eesteren 179 woningen gerealiseerd, waarvan een groot deel aan het water gelegen. Dit werk is gesitueerd op een bijzondere, maar vooral historische locatie in Vlaardingen.

Aantal eenheden
179 woningen
Uitvoeringsperiode
juli 2009 opgeleverd
Buizengat 10

Functie als haven verloren

Het Buizengat heeft door de visserij in de loop van de eeuwen een belangrijke functie gehad in de handel en wandel van Vlaardingen. De vissers en scheepswerven zijn inmiddels verdwenen en daarmee heeft het Buizengat zijn functie als haven verloren. Het woningbouwplan Buizengat voorziet in een nieuwe functie.

'Flardinga'

Volgens archeologen waren er rond 3900 voor het begin van onze jaartelling al jagers te vinden op het rivierduin ‘Flardinga', midden in een verder moerasachtig gebied. Vanaf die tijd vestigden zich kooplieden en vissers in het gebied rond de kerk en de haven. Vijf eeuwen later kwam de visserij tot volle bloei en kregen de Vlaardingers als bijnaam ‘haringkoppen'.

Drie deelplannen

"Het Buizengat" bestaat uit drie deelplannen die door drie verschillende architecten zijn ontworpen. Mede hierdoor is een grote verscheidenheid in woningtypes ontstaan. Deelplan Havenstraat bestaat uit kleinschalige appartementengebouwen die geïnspireerd zijn op de historische pakhuizen die in de directe omgeving terug zijn te vinden. Deelplan Kortedijk bestaat uit een combinatie van appartementen en eengezinswoningen die van een traditioneel uiterlijk zijn voorzien. Opvallend is de speelse combinatie van gestuukte en gemetselde gevels. Het derde deelplan, de Hoflaan, bestaat grotendeels uit eengezinswoningen met op de kop een blokje van 10 appartementen. Dit plan is het meest moderne van de drie; strakke gevels en platte daken. Het totale plan Buizengat omvat 179 woningen, waarvan een groot deel aan het water is gelegen. De woningen in het plan Buizengat moesten aan een uitgebreid eisenpakket voldoen. Naast het politiekeurmerk en Duurzaam Bouwen is de lage EPC van 0,75 opvallend te noemen. Om dit te bereiken zijn de woningen onder andere voorzien van zonnecollectoren en motorgestuurde ventilatieroosters.

Partijen

Opdrachtgever
Proper-Stok Woningen B.V.
Architecten
Duinker van der Torre
AWG architecten CVBA
Molenaar & Van Winden
Constructeur
Grontmij Van Ruitenburg
Uitvoering
Boele & van Eesteren