icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

Bestaand Babylon maakt onderdeel uit van het imposante sleutelproject (NSP) Den Haag Nieuw Centraal; de ontwikkeling van het totale stationsgebied, onder meer naar aanleiding van de komst van de HSL lijn en de Randstad Rail.

Oppervlakte
17.000 m²
Uitvoeringsperiode
2007 -2012
bestaand babylon

Een kwaliteitsinjectie

Na meer dan 30 jaar was het bestaande Babylon complex toe aan een kwaliteitsinjectie. Het 'Masterplan Den Haag Nieuw Centraal' van februari 2003 bood de mogelijkheid voor de ontwikkeling van New Babylon en de renovatie van bestaand Babylon.

Bestaande bouw omhelst door nieuwbouw

Het oude Babylon is totaal gerenoveerd en behoudt de functie van hotel en kantoren. Het gebouw wordt als het ware omhelsd door de nieuwbouw. Dit toont zich duidelijk op de hoek aan het Koningin Julianaplein, waar een nieuwe vleugel over het oude hotel heen is gebouwd. De staalconstructie van 525 ton (twee verdiepingen hoog) werd in één keer geplaatst; zij is door twee kranen boven het Hotel gehesen en vervolgens op de 4 kolommen geplaatst. Hierdoor behoefde het Hotel slechts 2 weken dicht in plaats van een half jaar. Onder het complex bevindt zich een tweelaagse parkeergarage die is gekoppeld aan een drielaagse ondergrondse garage onder het Anna van Buerenplein. Boven deze garage loopt een drukke tramlijn naar het station. Tijdens de aanleg van de garage reed de tram door over een tijdelijke brug over de bouwput.

Partijen

Opdrachtgever
Babylon Den Haag B.V.
Architect
Meyer & van Schooten Architecten
Constructeur
Corsmit Raadgevend Ingenieursbureau B.V.
Uitvoering
Boele & van Eesteren
Ballast Nedam