icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Rotterdam

Beneluxlijn

Staal en glas zijn de belangrijkste materialen die de esthetica en techniek van de kapconstructies hebben bepaald van vier bijzondere metrostations in de regio Rotterdam. In opdracht van Combinatie Benelux Lijn heeft de Bouwcombinatie Strukton - Boele & van Eesteren de afbouw van vier totaal verschillende metrostations uitgevoerd.

Uitvoeringsperiode
augustus 2002 opgeleverd
Beneluxlijn 17

Nationale Staalprijs 2002

Station Parkweg: staand 10 meter onder maaiveld geven de vier ellipsvormige koepels de reiziger zicht op de wolken en de buitenlucht. In dit volledig ondergronds gelegen station speelt de daglichttoetreding een belangrijke rol voor het ontstaan van een aangename sfeer, aldus architect Hans van Heeswijk. Het daglicht dat door de koepels naar binnen valt, creëert in combinatie met het gebruik van lichte kleuren op de vloer, wanden en plafonds, een grote en lichte ruimte. De staalconstructie van dit station werd genomineerd voor de Nationale Staalprijs 2002.

Natuur als inspiratiebron

Station Troelstralaan: de natuurlijke omgeving van dit station was de belangrijkste inspiratie bron voor de architecten Jos Verbakel en Lukas Ruys van Compositie 5. Het Station past uitstekend in de omgeving en is gelegen aan een grote vijverpartij. Vanaf het perron kijkt de reiziger uit over het park en een vijver.

Partijen

Opdrachtgever
Combinatie Benelux Lijn
Architecten
Gemeentewerken Rotterdam
Compositie 5
Zwarts en Jansma Architekten
Architektenburo Ton Voets
Constructeur
Gemeentewerken Rotterdam
Uitvoering
Boele & van Eesteren
Strukton Bouwprojekten