icon-arrow-right

Nieuws, persberichten en publicaties van onze projecten. Blijf op de hoogte!

Nieuws

13 september 2021

Nieuw Universiteitsgebouw behaalt BREEAM Excellent

Een mijlpaal in de eindfase van de inbouw bij het Nieuwe Universiteitsgebouw van de VU in Amsterdam: het BREEAM Excellent Oplevercertificaat is behaald. Met een score van 73,63% op de gestelde duurzaamheidscriteria is het reeds ontvangen ontwerpcertificaat in 2014 (71,99%) overtroffen. De bouw van het Nieuwe Universiteitsgebouw is uitgevoerd door bouwcombinatie Campusplein (Boele & van Eesteren | Visser & Smit Bouw). HOMIJ was verantwoordelijk voor de installatietechniek.


Duurzaam in zowel ontwikkeling, realisatie als gebruik

Duurzame maatregelen zijn vanaf de start van het ontwerp van het Nieuwe Universiteitsgebouw meegenomen en met behulp van de toekomstige bewoners verder uitgewerkt. Zo ontstaat een leefbaar, energiezuinig en levensduur bestendige omgeving. Maximaal duurzaam bouwmateriaal, natuurlijke energiebronnen (warmte en koude opslag), energiezuinige lichtbronnen en energiezuinige apparatuur zoals liften, roltrappen, armaturen, waterbesparend sanitair maken het gebouw optimaal duurzaam. Vanuit de gedachte dat planten en dieren medegebruikers zijn van het gebied, heeft het gebouw een flora- en faunadak dat een verrijking is voor de natuur. Daarnaast zijn er hoge eisen en voorwaarden gesteld aan het bouwproces. Denk hierbij aan afvalmanagement, energieverbruik, bouwplaats- en omgevingsmanagement.


Gerelateerde items

Projecten

03 september 2021

Koninklijk Paar bij feestelijke overdracht Amare

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima waren op donderdagavond 2 september aanwezig bij de feestelijke overdracht van Amare. Tijdens deze avond droeg de gemeente Den Haag Amare over aan alle bewoners: Nederlands Dans Theater (NDT), het Residentie Orkest Den Haag, het Koninklijk Conservatorium en Stichting Amare.


De Koning en Koningin Máxima maakten een rondgang door het nieuwe gebouw. Ze woonden verschillende repetities bij en kregen een kijkje achter de schermen van het Danstheater. Aansluitend waren zij aanwezig bij het feestelijke programma in de Concertzaal. Hier speelde het Residentie Orkest nieuw werk onder leiding van chef-dirigent Anja Bihlmaier, gecomponeerd door studenten van het Koninklijk Conservatorium. Dit werk werd begeleid door een timelapse-video van de bouw van Amare. In de Concertzaal heette Leontien Wiering, de zakelijk directeur van Amare de aanwezigen welkom, daarna hield de projectdirecteur van bouwcombinatie Cadanz Harold van Steeg een toespraak, gevolgd door wethouder Anne Mulder namens de gemeente Den Haag en Sven Arne Tepl namens het Residentie Orkest.

Naast de Koning en Koningin Máxima en hun gezelschap waren stadsgenoten uit de verschillende stadsdelen van Den Haag aanwezig net zoals afgevaardigden van de Gemeente Den Haag, bouwcombinatie Cadanz, architectenbureaus NOAHH en JCAU, Nederlands Dans Theater, Koninklijk Conservatorium, Residentie Orkest en Stichting Amare.

Fotografie: ©Wouter Vellekoop,  ©De Schaapjesfabriek


Gerelateerde items

Projecten

03 september 2021

Haags cultuurcomplex Amare is gereed

De bouw van Amare aan het Spui in Den Haag is gereed en het gebouw is overgedragen aan opdrachtgever Gemeente Den Haag. Amare is het nieuwe onderkomen van het voormalige Zuiderstrand-theater, Nederlands Dans Theater, Residentie Orkest en het Koninklijk Conservatorium. Op 19 t/m 21 november opent Amare officieel haar deuren met een driedaags festivalprogramma.

Bouwcombinatie Cadanz (Boele & van Eesteren | Visser & Smit Bouw, beide VolkerWessels ondernemingen) realiseerde het complex volgens een ‘design, build & maintain’ contract. Het gebouw is ontworpen door NOAHH | Network Oriented Architecture en Jo Coenen Architects & Urbanists. De installatietechniek is verzorgd door HOMIJ Technische Installaties, eveneens een VolkerWessels onderneming.


Cultureel hart

Het Spui in het centrum van Den Haag wordt het culturele hart van de stad, en Amare draagt daar in belangrijke mate aan bij. Het gebouw is circa 125 meter lang, 70 meter breed en 38 meter hoog en heeft een vloeroppervlak van zo’n 54.000 m2: omgerekend meer dan 7 voetbalvelden. Er zijn 4 grote zalen variërend in capaciteit van 200 tot 1.500 zitplaatsen, 8 foyers, vergaderzalen, diverse dans- en muziekstudio’s, meerdere studie- en lesruimten en 2 horecagelegenheden.Het gebouw staat op twee bestaande parkeergarages en is over de tunnel naar de Stadhuisgarage gebouwd, te midden van bestaande bebouwing.


Kenmerkend uiterlijk

De uitstraling van het gebouw is een mix van traditionele en moderne elementen. De gevel van Amare bestaat uit meer dan 50 verschillende soorten bijzonder vormgegeven gevelkolommen, met allemaal hun eigen specifieke uitdagingen om ze op het gebouw te plaatsen. De markante kolommen vormen een reeks theatergordijnen die het gebouw openen en zijn beeld-bepalend voor het open uiterlijk.


Perfecte akoestiek

De allerbeste akoestiek voor alle performances, die tegelijkertijd op de verschillende podia en plekken kunnen plaatsvinden in het gebouw, was unaniem de grootste wens voor het interieur. Daarom is Amare eigenlijk als vijf losse gebouwen gebouwd. De vier belangrijkste zalen, de concertzaal, de theaterzaal, de ensemblezaal en de repetitiezaal zijn feitelijk losgekoppeld van de totaalconstructie. Daar omheen zit het vijfde gebouw als een grote doos. De typologie gaat uit van een plaatsing van de zalen naast elkaar omgeven door een ring van studio’s en lesruimten. Op de begane grond en de eerste verdieping bevinden zich de belangrijkste publieksruimten.Deze zijn van alle zijden toegankelijk. De stadskantine bevindt zich op de derde verdieping. Alle zalen hebben hun eigen vorm en atmosfeer.


Duurzaam gebouw(d)

Het bouwproces en het gebouw zelf kennen een hoge mate van duurzaamheid. Tijdens de bouw is gewerkt op duurzame windenergie waardoor er geen CO2 is uitgestoten op de bouwplaats. Daarnaast is 90% van het bouwafval gescheiden afgevoerd. Ook is gewerkt met gerecycled beton, ligt op het dak 4.000 m2 aan zonnepanelen, waarmee het gebouw deels zelf kan voorzien in haar energiebehoefte en wordt de bodem gebruikt als warmte- en koudebron voor het regelen van de temperatuur in het gebouw. Hemelwater wordt opgevangen voor het doorspoelen van de toiletten. Dankzij deze voorzieningen en maatregelen wordt Amare daarom BREEAM-NL Excellent gecertificeerd.


Dankwoord

Complimenten en een speciaal dankwoord aan alle betrokken partijen en de omgeving, die er mede voor gezorgd hebben dat we deze mijlpaal gezamenlijk hebben bereikt.


Benieuwd naar het eindresultaat?

Bekijk onderstaande video voor een impressie van de werkzaamheden van start bouw tot oplevering. 


Gerelateerde items

Projecten

terug omhoog