Project websites

Onderwijs- en Cultuurcomplex Den Haag

Midden in het centrum van Den Haag start bouwcombinatie Cadanz (Boele & van Eesteren | Visser & Smit Bouw) in de zomer van 2017 met de realisatie van het Onderwijs- en Cultuurcomplex (OCC). Het OCC komt aan het Spuiplein te staan en wordt het nieuwe onderkomen van de stichting Dans- en Muziekcentrum Den Haag, het Nederlands Danstheater, het Residentie Orkest en het Koninklijk Conservatorium. De opdracht bestaat uit het ontwerp, de bouw en het onderhoud van het OCC en gebeurt in opdracht van de gemeente Den Haag.


Het OCC vormt het sluitstuk van de Haagse Loper in het Spuikwartier en zorgt voor verbinding in de stad Den Haag. Voor wie vanaf het Centraal Station de Turfmarktroute volgt, wordt op de plek waar het stadhuis en OCC bij elkaar komen het Turfplaza gecreëerd. Aan het Turfplaza bevindt zich één van de verschillende entrees die het OCC krijgt. Het omliggende wandelgebied blijft tot het Spuiplein een heldere looproute die diverse pleinen met elkaar verbindt. Het dynamische karakter van de straat wordt hier versterkt met een gevarieerd winkel- en horeca-aanbod en een informeel podium dat de entreehal van het OCC vormt. Hiermee is het voor zowel de Haagse burger als voor bezoekers van de stad een aangenaam verblijfsgebied.


Publieke ruimten en Stadskantine

Het OCC zelf heeft een verhoogde plint die begaanbaar is. Behalve de entree aan de Turfplaza is er een brede ingang aan de kant van het Spuiplein. Op de onderste lagen komen publieke ruimten. Het is dé plek voor ongedwongen ontmoetingen tussen de culturele instellingen die in het gebouw ‘wonen’ en hun bezoekers, maar ook voor ontmoetingen met het Haagsche publiek. De openheid van het gebouw wordt gereflecteerd door de ‘alzijdigheid’: het OCC toont zich naar alle kanten. De Stadskantine vormt het hart van het gebouw en is open voor de bewoners, hun gasten, bezoekende gezelschappen en willekeurige voorbijgangers die er bijvoorbeeld een kop koffie willen drinken.


Zalen

In het OCC bevinden zich een viertal zalen: de theaterzaal (1.500 personen), concertzaal (2.500 personen), ensemblezaal (600 personen) en repetitiezaal (200 personen). Alle zalen hebben hun eigen vorm en atmosfeer. De hoogwaardige afwerking moet voldoen aan hoge akoestische eisen.


Duurzaamheid

Het project heeft een hoge duurzaamheidsambitie en moet BREEAM-NL Excellent gecertificeerd worden. Hierbij wordt een zogenaamd bespoke-traject doorlopen, omdat het niet standaard is om een gebouw met theaterfuncties BREEAM te certificeren. Bij het ontwerp moet veel aandacht besteed worden aan het energie- en waterverbruik, materialisatie, welzijn van de gebruikers en de omgeving.


Afbeeldingen

De afgebeelde artist impressions van het OCC komen uit het indieningsboek (d.d. juli 2015). Een update van het beeldmateriaal komt naar verwachting in de zomer van 2017.


Blijf op de hoogte!

Ontvang het laatste nieuws over dit project: OCC Den Haag

Vul een geldig e-mailadres in