Nieuws, persberichten en publicaties van onze projecten. Blijf op de hoogte!

Nieuws

08 juni 2018

Valley Amsterdam wint Bewuste Bouwers Zuidas Award

Bouwcombinatie Valley Amsterdam (Boele & van Eesteren | G&S Bouw) heeft de Bewuste Bouwers Zuidas Award gewonnen. Tijdens de Dag van de Bouw op 2 juni 2018, werd de prijs uitgereikt door Stichting Bewuste Bouwers en Bureau Zuidas. Uitvoerder Ruud van der Thiel van Bouwcombinatie Valley Amsterdam nam de award voor ‘meest bewuste bouwer’ namens het team in ontvangst.


De Bewuste Bouwers Zuidas Award is een initiatief van Gemeente Amsterdam, Bureau Zuidas en Stichting Bewuste Bouwers die vanuit een positieve invalshoek de belangrijkste aspecten van een veilige en omgevingsvriendelijke bouwplaats willen belichten. De 21 verschillende bouwplaatsen uit de omgeving van de Zuidas zijn op basis van de gedragscode van Bewuste Bouwers en publiekstemmen uit de omgeving beoordeeld. De award, die de naam “Gevlochtsel” draagt,  is ontworpen door kunstenaar A.E. den Ouden uit Gouda. Inmiddels heeft het “Gevlochtsel”  een mooie plaats in de bouwkeet gekregen.


23 maart 2018

Hoogste punt uitbreiding en renovatie NATO-complex

Op 23 maart 2018 is officieel het bereiken van het hoogste punt van de uitbreiding en renovatie van het NATO Communications and Information Agency (NCIA) aan de Oude Waalsdorperweg in Den Haag gevierd. Genodigden van opdrachtgever Rijksvastgoedbedrijf en Bouwcombinatie NCIA (Boele & van Eesteren | Visser & Smit Bouw) stonden hier samen met de bouwplaatsmedewerkers bij stil.


NCIA

NCIA is een agentschap van de NATO met als taken ICT-dienstverlening en ondersteuning in communicatie. NCIA heeft dertig vestigingen over de hele wereld. De vestiging in Den Haag is een van de drie hoofdvestigingen.


De realisatie is in handen van Bouwcombinatie NCIA ( Boele & van Eesteren | Visser & Smit Bouw), naar een ontwerp van het Rijksvastgoedbedrijf en MVSA Architects. De huisvesting aan de Oude Waalsdorperweg krijgt circa 11.000 m2 nieuwbouw. Daarnaast wordt zo’n 13.500 m2 in het huidige pand gerenoveerd. De werkzaamheden worden gefaseerd uitgevoerd. Zodra de uitbreiding is afgerond, verhuist NCIA naar de nieuwbouw en wordt gestart met de renovatiewerkzaamheden. De eindoplevering staat gepland in 2019.


22 maart 2018

Visuele data van drones en kraancamera’s ondersteunt optimalisatie bouwproces

Koninklijke VolkerWessels ondernemingen Aveco de Bondt, VolkerWessels Bouwmaterieel, DigiBase, Boele & van Eesteren voeren samen met Stam + De Koning een pilot uit ter verbetering van de planning, coördinatie en communicatie. Dit met gebruik van visuele data, zoals foto’s en video’s,  verkregen op de bouwplaats. De eerste resultaten zijn veelbelovend en bieden VolkerWessels de kans om door middel van visuele data, die geautomatiseerd wordt omgezet in een 3D-model, te kunnen monitoren of daadwerkelijk gebouwd wordt volgens plan. Tevens wordt de data gestructureerd opgeslagen zodat later altijd teruggekeken kan worden hoe een project exact verliep. Zowel bouwtijd als bouwkwaliteit wordt hiermee gewaarborgd.  Op 17 april tijdens Building Holland zal VolkerWessels een presentatie geven over deze innovatie. 


“Op bouwplaatsen wordt erg veel visuele data gegenereerd. Uitvoerders maken dagelijks foto’s, beveiligingscamera’s draaien 24/7. Er worden laserscans gemaakt en we vliegen zelfs met drones over bouwplaatsen om beelden te verkrijgen voor marketingdoeleinden. Ook de camera’s bevestigd in de torenkraan geven ons dagelijks een overzicht van de vorderingen op de bouwplaats. Met ‘Photogrammetry’-technieken zijn we in staat om geautomatiseerd van deze visuele data 3D-modellen te creëren. Door deze modellen te vergelijken met onze BIM-modellen en CAD-plattegronden kunnen we monitoren én aantonen of we daadwerkelijk gebouwd hebben wat we gepland hadden”, aldus Stijn van Schaijk (BIM procesmanager Stam + De Koning).


Afgelopen maanden zijn bij VolkerWessels intensieve pilots gevoerd. De eerste pilot werd uitgevoerd bij project Mytylschool in Hilversum (Boele & Van Eesteren). Op dit project is gedurende zes weken gevlogen met een drone. De verkregen beelden zijn, met behulp van ingenieursbedrijf Aveco de Bondt, omgezet in hoge resolutie 3D-modellen. Deze modellen werden getoetst aan het BIM-model welke gekoppeld was aan de planning. Hiermee werd door het uitvoeringsteam de kwaliteit én procesvoortgang gemonitord.


Het tweede project is ONYX in Eindhoven (Stam + De Koning). Op dit project werden beelden uit de camera’s in de torenkraan gebruikt. Deze camera’s scannen twee keer per dag de bouwplaats. Op deze manier wordt een goede weergave van de voortgang moeiteloos geregistreerd. Voordeel hiervan is dat er altijd teruggekeken kan worden naar hoe de bouw ervoor stond op een bepaald moment. Met het oog op de Wet kwaliteitsborging heeft deze technologie de potentie om onderdeel te zijn van een goede methode voor kwaliteitsbewaking.  


De verkregen data kan op verschillende manieren worden ingezet. Tijdens de bouw kan het ondersteuning bieden voor de dagstart. Tevens wordt de data vergeleken met de plattegronden en het BIM-model. Dit betekent dat bijvoorbeeld voorafgaande aan het storten van een vloer, snel gecontroleerd kan worden of alles in de vloer aanwezig is. Ook kan met dit systeem op afstand door logistieke managers in de bouwhub gemeten worden of er genoeg laad- en losruimte is op de bouwplaatsen. Daarnaast kan op afstand meegekeken worden naar de bouwvorderingen. Dit vergemakkelijkt de communicatie met bijvoorbeeld een opdrachtgever of gemeente. 


Naast voordelen op de bouwplaats vormt de data als het ware een visueel logboek van elke dag op de bouwplaats. Dit logboek biedt de mogelijkheid tot gefundeerdere evaluaties en meer optimalisaties van toekomstige projecten.

VolkerWessels bundelt haar krachten tijdens de uitvoering van deze pilot. Verschillende ondernemingen passen vakkennis toe om de techniek geavanceerder en gebruiksvriendelijker te maken zodat deze in de nabije toekomst moeiteloos kan worden toegepast op elke bouwplaats. Benieuwd naar de details van deze innovatie? Kom dan naar de presentatie over dit onderwerp op Building Holland.  https://www.buildingholland.nl/programma#8504


terug omhoog